ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση μομφής με συλλαλητήριο και κρίση σε ΑΝΕΛ-ΚΙΝΑΛ

06:56 - 15 Ιουν 2018 | Πολιτική
Πρόταση μομφής με συλλαλητήριο και κρίση σε ΑΝΕΛ-ΚΙΝΑΛ
Την ώρα που στη Ρωσία έκανε σέντρα το Μουντιάλ, στην ελληνική Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στο τέλος της ομιλίας του για το Μεσοπρόθεσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να παίξει το χαρτί της πρότασης μομφής για να εκφράσει όσο πιο ηχηρά γίνεται την αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά και να αναδείξει φυσικά την ενδοκυβερνητική διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Για να το πετύχει βέβαια αυτό θα πρέπει να είναι «μπετόν» η στάση των δικών της βουλευτών αναφορικά με τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Από την άλλη μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δείξει πως δεν ενοχλείται από την κίνηση του πολιτικού του αντιπάλου. Χαρακτήρισε μάλιστα… δώρο τη συγκεκριμένη απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο χαρακτήρισε «φερέφωνο» του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, εμφανίστηκε έτοιμος για μάχη και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε πως τις επόμενες ημέρες «θα αναμετρηθεί και με την οικογενειακή πολιτική ιστορία και θα αποδειχτεί εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

Η… σύγχυση των ΑΝΕΛ                                                                        

Παρά την άνεση του Πρωθυπουργού, πάντως, στους ΑΝΕΛ το κλίμα δεν ήταν και τόσο χαλαρό, καθώς είναι αλήθεια πως η γραμμή «στηρίζουμε την κυβέρνηση, καταψηφίζουμε τη συμφωνία», δημιουργεί σύγχυση.

Στο μωσαϊκό του κόμματος υπάρχουν διάφορες φωνές. Ο Παπαχριστόπουλος που μοιάζει να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ο Ζουράρις που δηλώνει πως τον πιάνει εμετός, μόνο με το να ακούει το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της πρότασης μομφής!

Η επίσημη θέση, πάντως, διά στόματος Πάνου Καμμένου είναι πως οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όταν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή, θα την καταψηφίσουν.

Βαβέλ το ΚΙΝΑΛ

Κι αν η κατάσταση στους ΑΝΕΛ μοιάζει περίπλοκη, στο Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς δεν έχουν κοινή γραμμή. Εμφανίζονται διαιρεμένα και υπάρχει μεγάλη ένταση με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να πάρει θέση κατά της συμφωνίας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Η πιο ηχηρή από αυτές ήρθε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος κατηγόρησε την κα. Γεννηματά πως λειτουργεί μοναρχικά. Υπέρ της συμφωνίας τάσσονται επίσης οι Γιώργος Καμίνης, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Πληροφορίες του Reporter αναφέρουν πως το κλίμα εντός του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ τεταμένο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις. Η πίεση είναι μεγάλη και ο Σταύρος Θεοδωράκης μοιάζει έτοιμος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα, με δεδομένο ότι και εντός του Ποταμιού δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Γενικά, η Κεντροαριστερά εμφανίζεται εκ νέου διασπασμένη και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η συνεδρίαση θα επηρεαστεί και από έναν εξωτερικό παράγοντα που είναι το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις δέκα το πρωί της Παρασκευής.

Η συμμετοχή σε αυτό ασφαλώς και θα επηρεάσει την κουβέντα εντός του κοινοβουλίου και σίγουρα θα επηρεάσει τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προετοιμάζονται πυρετωδώς για αυτή τη νέα κοινοβουλευτική τους μάχη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.