ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακεδονικό, δημοσκοπήσεις και οι αναταράξεις των ΑΝΕΛ πιέζουν την κυβέρνηση

07:33 - 18 Ιουν 2018 | Πολιτική
Μακεδονικό, δημοσκοπήσεις και οι αναταράξεις των ΑΝΕΛ πιέζουν την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση πέρασε το εμπόδιο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλούς λόγους να πονοκεφαλιάζει, με το Μακεδονικό να δείχνει για την ώρα πως έχει σημαντικό κόστος για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η συγκυβέρνηση ελπίζει να βρει διέξοδο μέσα από μία καλή συμφωνία εξόδου από το πρόγραμμα στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Άλλωστε, η έξοδος από το πρόγραμμα ή το «τέλος των μνημονίων», όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, είναι η μόνη «κολλητική» ουσία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

Η συμφωνία για το Μακεδονικό έχει προκαλέσει σοβαρές  αναταράξεις εντός των ΑΝΕΛ, οι οποίες ασφαλώς και επηρεάζουν την κυβερνητική συνοχή. Η διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου που υπερψήφισε την πρόταση μομφής και η αποχώρηση της εκπροσώπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπό την πίεση της κριτικής που δέχεται για τη στάση του στο Σκοπιανό το… ομολόγησε στην ομιλία του στη Βουλή. Πως δηλαδή η έξοδος από το μνημόνιο είναι το μόνο σημείο επαφής που έχει απομείνει στη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειωτέον, ο Πρωθυπουργός δεν είπε ούτε λέξη στην ομιλία του για τον Πάνο Καμμένο.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο Πρώτο Θέμα, στην οποία το 68% των πολιτών λέει «όχι» στη συμφωνία. Το στοιχείο αυτό συνδέεται και με την πρόθεση ψήφου, όπου η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ ανοίγει και το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το 14%.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, στην παρούσα φάση ελπίζει πως ο χρόνος θα είναι σύμμαχός της και πως μέσα στη θερινή ραστώνη, θα κοπάσουν οι αντιδράσεις για το Σκοπιανό. Παράλληλα, φιλοδοξεί να πετύχει μία καλή συμφωνία εξόδου, να πάρει κάτι ουσιαστικό για το χρέος και να μπορέσει να «πουλήσει» επικοινωνιακά την έξοδο από το μνημόνιο.

Και μετά τι;

Με βάση όλα τα παραπάνω το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την 20η Αυγούστου, όταν και τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης. Θα αντέξει η κυβέρνηση να συνεχίσει ως έχει; Θα υπάρξει νέα συγκυβέρνηση με το Ποτάμι να αντικαθιστά τους ΑΝΕΛ; Θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως θα ήταν… ανόητος να προχωρήσει σε κάλπες το φθινόπωρο;

Άγνωστο το τι θα συμβεί, αλλά είναι βέβαιο πως διανύουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι και αναμένεται να έχουμε ένα ακόμη «θερμότερο» φθινόπωρο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 07:39 - 18 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.