ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης: Σήμα στις διεθνείς αγορές κόντρα στις εξωφρενικές γερμανικές θέσεις

10:36 - 22 Ιουν 2018 | Πολιτική
Ξυδάκης: Σήμα στις διεθνείς αγορές κόντρα στις εξωφρενικές γερμανικές θέσεις
«Ξαναζήσαμε το θρίλερ "κάτι να ζητάει η Ευρώπη, κάτι άλλο να μην δίνει η Γερμανία". Τελικά, μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση είμαστε σε ένα πλαίσιο που μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Όπως σημείωσε, «οι 10ετείς παρατάσεις και το ποσό της εκταμίευσης είναι καλύτερο. Προτάσεις που είχαν ακουστεί για παράταση 5 χρόνων «ήταν η μόνιμη διαρροή των Γερμανών, που αυτά που λένε είναι εντελώς εξωφρενικά, είναι πλήρης καταρράκωση των ευρωπαϊκών θεσμών αυτά που προσπαθούν να επιβάλουν».

«Ευτυχώς», συνέχισε, «επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις, δίνουν και χρονική ζώνη στην Ελλάδα για να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Η 10ετία, είναι η 10ετία για ένα 10ετές ομόλογο που θα εκδόσεις, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε λιγότερο, δεν θα μπορούσε να είναι 3 χρόνια ή 4 η αναβολή πληρωμής του χρέους και εσύ να ζητάς 10 χρόνια πίστωση από τις αγορές».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «σήμα στις διεθνείς αγορές, που μαζί με μία δημοσιονομική σταθερότητα και μία ασπίδα προστασίας ελπίζω να μεταφραστεί ταχύτατα και δυνατά ως μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τον ελληνικό λαό. Όλα αυτά τα δημοσιονομικά, οι ρυθμίσεις, τα μαγικά ακρωνύμια, πρέπει να αφορούν τις ζωές των ανθρώπων, την ελπίδα και την πίστη τους στη χώρα και την Δημοκρατία».

Η Bundesbank ομολόγησε ότι είναι κερδοσκόπος

Εξάλλου, σχολιάζοντας το ρόλο της Γερμανίας και της κεντρικής της τράπεζας, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι «το ότι επιστρέφονται περίπου 3 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τόκους ελληνικών ομολόγων (που διεκόπη βιαίως και αυθαιρέτως το Καλοκαίρι του 2015) είναι απολύτως θεμικό. Είναι δυνατόν να κερδίζουν κεντρικές τράπεζες από τόκους ελληνικών ομολόγων; Αυτό είναι τοκογλυφία. Αγόρασαν τα ομόλογα στο 30% και αποπληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο στο 100%, στη Γερμανία ή στη Σλοβακία. Δεν ήταν κερδοσκόπος η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank; Αποδεικνύεται ότι ήταν. Δεν θέλει να δώσει πίσω τους τόκους, τα ομολόγησαν χτες σε ερώτηση που έκανε η ομάδα των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο».

Κατά συνέπεια, «δεν χαρίζεται τίποτε, σταματάει η τοκογλυφία σε ένα βαθμό και γίνεται ρύθμιση που πολλάκις την έχουν υποσχεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.