ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΛ και το φάντασμα του Συμπιλίδη

06:31 - 27 Ιουν 2018 | Πολιτική
Οι εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΛ και το φάντασμα του Συμπιλίδη
Η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη που αφήνει με 152 βουλευτές τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ήταν αναμενόμενη στο στρατόπεδο του κόμματος του Πάνου Καμμένου, που τώρα σπεύδει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες.

Ήδη από την ημέρα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό η κυβέρνηση έχει χάσει δύο βουλευτές και οι ΑΝΕΛ πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Καμμένος και η Μανταλένα Παπαδοπούλου. Παράλληλα, στη βόρεια Ελλάδα οι παραιτήσεις στελεχών έπεσαν βροχή.

Κι εκεί που ο Πάνος Καμμένος πίστευω πως η μεγάλη μπόρα πέρασε ήρθε η παραίτηση Λαζαρίδη να τον αιφνιδιάσει δυσάρεστα και να τον αναγκάσει φυσικά να εξετάσει αν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει και κάποιος άλλος βουλευτής.

Αυτή η ανησυχία είναι ασφαλώς κοινή με τον Αλέξη Τσίπρα που δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να είναι εν ενεργεία Πρωθυπουργός στις 20 Αυγούστου που θα γίνει και τυπικά η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο Τέρενς Κουίκ έσπευσε να δηλώσει μετά την παραίτηση Λαζαρίδη πως δεν θα υπάρξουν άλλοι που θα τον ακολουθήσουν και πως σίγουρα δεν θα υπάρξει κάποιος νέος "Συμπιλίδης", που θα ρίξει την κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπως είχε γίνει στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στους ΑΝΕΛ έχουν απομείνει πλέον 7 βουλευτές. Οι "σίγουροι" είναι οι Πάνος Καμμένος, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ισχύει, όμως και για τους υπολοιπους και ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα;

Οι υπόλοιποι τέσσερις βουλευτές είναι ο Κώστας Κατσίκης (Αττική), ο Κώστας Ζουράρις (Α` Θεσσαλονίκης), ο Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισα) και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (Σέρρες).

Παρά τις διαβεβαιώσεις κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά και στους ΑΝΕΛ υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη νευρικότητα.

Ο Πάνος Καμμένος επιμένει στο σενάριο των πιέσεων, των απειλών και των... εξαγορών βουλευτών, γεγονός που τον κάνει να ανησυχεί. Επιδιώκει επαφές με όλους και φυσικά βρίσκεται σε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου που επίσης ανησυχεί, καθώς πλέον τα περιθώρια απωλειών έχουν στενεύσει αρκετά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και φυσικά το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση θα ζει με τον εφιάλτη του φαντάσματος του "Συμπιλίδη".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.