ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χρησμός» Τσίπρα για τις περικοπές στις συντάξεις

16:46 - 27 Ιουν 2018 | Πολιτική
«Χρησμός» Τσίπρα για τις περικοπές στις συντάξεις
Ανοιχτό άφησε ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείo Bloomberg. Στη συνέντευξη που σίγουρα θα συζητηθεί, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ.

"Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες", απάντησε ο Πρωθυπουργός και πρόθεσε:

"Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα πια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5. Είναι δική μας υπόθεση με πια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους".

Όπως ήταν φυσικό, ο δημοσιογράφος έκανε και διευκρινιστική ερώτηση, ζητώντας από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να πει αν εννοεί πως μπορεί να μην γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στις συνήθειες και τις δαπάνες παλαιότερων χρόνων, που οδήγησαν στην κρίση. «Θα κάνω ό, τι μπορώ για να μην επιστρέψει η Ελλάδα πίσω σε αυτήν την τραγική περίοδο».

Επόμενη μέρα και εκλογές

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. «Είναι ενδιαφέρον το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης».

Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο και την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019. «Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος», δήλωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 27 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.