ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο επηρέασαν Πρέσπες και Eurogroup τη μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

07:31 - 29 Ιουν 2018 | Πολιτική
Πόσο επηρέασαν Πρέσπες και Eurogroup τη μάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Αν και η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά σε μία ακόμη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά πως οι εκλογές δεν θα γίνουν εντός του τρέχοντος έτους. Πόσο επηρέασαν τις εξελίξεις η συμφωνία για το Μακεδονικό και η συμφωνία του Eurogroup;

Εκ πρώτης όψεως κερδισμένη είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία στην τελευταία έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ έχει προβάδισμα 12,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. (Η ΝΔ καταγράφει 34% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος... βιάζεται για εκλογές. Εκτιμά πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Πιο συγκεριμένα, το 51% των ερωτώμενων εκτιμά ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο πρώτο (ποσοστό 25%) ή στο δύτερο εξάμηνο του 2019 (26%), ενώ 38% εκτιμά ότι θα γίνουν εντός του έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με τη μεταξύ τους διαφορά να βρίσκεται στις δέκα μονάδες.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. 37% των πολιτών δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο καταλληλότερο, ενώ 7% δεν απαντά στην ερώτηση.

Σκοπιανό και Eurogroup

Ας δούμε, όμως, πως είδαν οι Έλληνες πολίτες τις πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης. Αυτή για το Μακεδονικό που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αλλά και αυτή του Eurogroup που ικανοποίησε τόσο τον Αλέξη Τσίπρα που φόρεσε γραβάτα.

Οι Έλληνες πολίτες δεν δείχνουν να ενθουσιάστηκαν τόσο. Το 49% των ερωτώμενων την κρίνει αρνητικά (σίγουρα αρνητικά το 24% μάλλον αρνητικά το 25%), ενώ μόνο το 37% την κρίνει θετικά (μάλλον θετικά το 27% των πολιτών και 10% σίγουρα θετικά). 14% δεν σχολιάζει.

Συνολικά το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες οδεύουν σε λάθος κατεύθυνση (44% σίγουρα σε λάθος – 19% μάλλον σε λάθος), συνολικά το 28% δηλώνει ότι τα πράγματα οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση (17% μάλλον σε σωστή 11% σίγουρα σε σωστή) ενώ 9% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο Σκοπιανό τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Pulse, καθώς το 62% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά (48% σίγουρα αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά) τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ συνολικά το 27% των πολιτών την κρίνει θετικά (15% σίγουρα θετικά και 12% μάλλον θετικά), ενώ 11% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Διχασμός και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εμφανίζονται διχασμένοι. Το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αξιολογεί σίγουρα θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, το 17% μάλλον θετικά, το 13% μάλλον αρνητικά, ένα 27% σίγουρα αρνητικά ενώ 9% δεν απαντά.

Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αντιτίθεται στη συμφωνία. Το 70% αξιολογεί τη συμφωνία σίγουρα αρνητικά, το 16% μάλλον αρνητικά, από 5% σίγουρα αρνητικά και μάλλον θετικά ενώ 4% δεν απαντά.

Με τις δύο παραπάνω συμφωνίες να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας φαίνεται πως η κυβέρνηση (για την ώρα τουλάχιστον) βγαίνει χαμένη έναντι της ΝΔ. Σε απόλυτους αριθμούς, στην πρόθεση ψήφου, η ψαλίδα άνοιξε υπέρ της ΝΔ κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Οι αριθμοί βέβαια δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται πολλή δουλειά για να τους διαψεύσει...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.