ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση Τσίπρα στον ΣΕΒ και υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις

20:42 - 09 Ιουλ 2018 | Πολιτική
Επίθεση Τσίπρα στον ΣΕΒ και υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις
Για την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων «υπολογισμένα και με σχέδιο, όχι αποσπασματικά» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην ηγεσία του ΣΕΒ ότι κρύβει «πολιτικά κίνητρα».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «πλέον μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε ό,τι αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το νέο αδιάβλητο σύστημα προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων καθώς και στο κτηματολόγιο και τις χρήσης γης, ενώ τόνισε ότι μπήκαν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας «με τρόπο συστηματικό και αξιόπιστο».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο, όχι αποσπασματικά». «Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν θετικό momentum», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τώρα «μπορούμε πλέον και προχωρούμε με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

«Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο 12%», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι εξετάζεται με προσοχή η πρόταση για τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες να στηριχθεί η βιομηχανία μέσω των πακέτων χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια στην σημασία ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος, αλλά και σε μέτρα όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Υπάρχει είπε οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από τον προϋπολογισμό του 2019 αρνούμενος να πει περισσότερα «ώστε να έχει να πει κάτι στη ΔΕΘ», καθώς αρχικά προβλέπονται 700 εκατ. ευρώ για το 2019, αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αμιγώς πολιτικά τα κίνητρα του ΣΕΒ

«Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινές αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Όπως υποστήριξε «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 2019 και του 2020 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμα περικοπή συντάξεων. Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση. Το λέω γιατί χρειάζεται να κρατάμε στάση ευθύνης που συνοδεύεται από διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας».

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη -όπως είπε- στάση που δημόσια κράτησε σχετικά με τη συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

 Ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια μας η Συμφωνία των Πρεσπών

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

«Με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα», επεσήμανε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 09 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.