ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάλεσμα ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες

19:33 - 11 Ιουλ 2018 | Πολιτική
Κάλεσμα ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ για ενταξιακές συνομιλίες
Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έλαβε η ΠΓΔΜ, με τη μορφή της επίσημης πρόσκλησης. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ προειδοποιεί πως η ένταξη δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε.

Όπως αναφέρει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ήδη από το 2008 και την Σύνοδο του Βουκουρεστίου είχε αποφασιστεί να απευθυνθεί πρόσκληση στην χώρα, εφ' όσον εκείνη κατέληγε σε λύση για το ζήτημα του ονόματός της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Στη Σύνοδο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες διακήρυξαν την «αταλάντευτη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για τις απειλές από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της εξισορρόπησης του διαμοιρασμού του κόστους και των ευθυνών που απορρέουν από τη συμμετοχή στη συμμαχία» αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Συνόδου.

Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

Νωρίτερα, ο Τραμπ πρότεινε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:39 - 11 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.