ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο... περίεργος τουρκικός αστερίσκος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

15:45 - 12 Ιουλ 2018 | Πολιτική
Ο... περίεργος τουρκικός αστερίσκος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία αποφάσισε για άγνωστο λόγο να κάνει τη διαφορά στο κείμενο της διακήρυξης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με το οποίο οι χώρες της ατλαντικής συμμαχίας καλούν προς ένταξη τα Σκόπια.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία ζήτησε να μπει "αστερίσκος" στο κείμενο των αποτελεσμάτων της συνόδου που να αναφέρει πως "αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα".

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται στο σημείο 63 της κοινής δήλωσης που υπογράφουν όλοι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το κείμενο η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης αστερίσκος ο οποίος αναφέρει: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».

Πρόκειται μάλλον για μία κίνηση χωρίς ουσία, αλλά με... νόημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.