ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική τραγωδία: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 170 τραυματίες

08:10 - 24 Ιουλ 2018 | Πολιτική
Εθνική τραγωδία: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 170 τραυματίες
Δεν τη χωρά ο ανθρώπου νους την τραγωδία που ξημέρωσε για την Αττική μετά τις φονικές πυρκαγιές το απόγευμα της Δευτέρας με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά τα 60 άτομα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν 50 επιβεβαιωμένα θύματα.

Στο μεταξύ, σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν πάνω από 170 άτομα, εκ των οποίων οι 11 συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ενώ τα ξημερώματα αυτό που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι οι νεκροί ήταν 24, μετά τις 8 το πρωί σαν κεραυνός έσκασε η είδηση πως τουλάχιστον άλλοι 26 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στην περιοχή Αργυρά Ακτή στο Μάτι.

Την είδηση για τον εντοπισμό «πολλών νεκρών» μετέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργος Κοκόλης κάνοντας λόγο «για πάνω από είκοσι». Στη συνέχεια, ο διασώστης Βασίλης Ανδριόπουλος έκανε λόγο για την πρώτη καταμέτρηση των θυμάτων, που κατά τη μαρτυρία του, ανέρχονται σε 26. 

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του διασώστη, οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί σε ένα οικόπεδο. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και αρκετά παιδιά, που βρέθηκαν νεκρά στις αγκαλιές των γονιών τους.

Με βάση τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως, επρόκειτο για άτομα που εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και πιθανόν κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα αλλά εγκλωβίστηκαν σε ένα χωράφι μεταξύ της ακτής και μίας γνωστής στην περιοχή ταβέρνας.

Η κατάσταση αλλοφροσύνης που πρέπει να επικρατούσε στο σημείο φαίνεται και από το πως βρέθηκαν καμένα δεκάδες ΙΧ μπροστά στο δρόμο. Ενα μποτιλιαρισμένο κομβόι καμένων αυτοκινήτων και μέσα σε αυτά, αλλά και στο δρόμο υπάρχουν πτώματα ανθρώπων που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από τη φωτιά.

 

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκος Οικονομόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι τέτοιες εικόνες είχε να δει από τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας. Γονείς με παιδιά αγκαλιασμένοι κείτονταν νεκροί στο οικόπεδο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, άλλοι τρείς άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί εκεί κοντά και άλλη μια γυναίκα μόνη της. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει στους 54.

«Η πληροφορία από αρχηγό διασωστών, μιλάει για 26 νεκρούς οι οποίοι είναι όλοι μαζί σε ένα χωράφι στην περιοχή Μάτι. Ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιασμένοι», είπε, με τη φωνή του να «σπάει» από τη συγκίνηση και το σοκ. «Δεν μπορώ να μιλήσω. Ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιασμένοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν να γλιτώσουν», τόνισε.

Ο τραγικός απολογισμός ωστόσο δεν σταματά εκεί. Στην ταβέρνα της περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι εντοπίστηκαν άλλοι τρεις νεκροί και μια γυναίκα σε άλλο σημείο κοντά.

Τα πύρινα μέτωπα 

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη θέση Πανόραμα Αγίων Αποστόλων Καλάμου Αττικής, στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, στα Ίσθμια Λουτρακίου, και στη Λευκίμμη Σουφλίου στον Έβρο.

Συνεχίζουν ωστόσο να βρίσκονται σε εξέλιξη:

- Στην Κινέτα, όπου η φωτιά ξεκίνησε χθες στις 12.03 το μεσημέρι από την περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ συντρέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν τρία μηχανήματα έργου, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 ελικόπτερα.

- Στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, όπου η φωτιά εκδηλώθηκε χθες στις 16.57 σε δασική έκταση, επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία Καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

- Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, όπου η φωτιά ξέσπασε χθες στις 17.37, επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

- Στη θέση Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης, όπου αγροτοδασική έκταση τυλίχθηκε στις φλόγες χθες στις 13.56, επί ποδός βρίσκονται 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην πυρκαγιά στον Πλατιανιά Χανίων, που εκδηλώθηκε χθες στυις 19.32, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, 10 οχήματα κι ένα ελικόπτερο.

- Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε stiw 22.58 χθες βράδυ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα κι ένα ελικόπτερο.

- Τέλος, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2.32 τα ξημερώματα στην περιοχή Χλωμό του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

 

Τσίπρας: Τριήμερο εθνικό πένθος για τις πυρκαγιές-Κανείς δε θα ξεχαστεί 

Μέτρα στήριξης των πληγέντων ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Σοκ: Νεκρό βρέφος 6 μηνών από τις φωτιές στην Αττική

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιστροφή 621 παιδιών από τις κατασκηνώσεις

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 24 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.