ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό λόγω της καταστροφής και σενάρια ανασχηματισμού

10:00 - 27 Ιουλ 2018 | Πολιτική
Μπουρλότο στο πολιτικό σκηνικό λόγω της καταστροφής και σενάρια ανασχηματισμού
Μετά το τριήμερο πένθος για την τραγωδία και τη σχετική ανακωχή μεταξύ των κομμάτων έρχεται πολιτική θύελλα να συμπληρώσει το σκηνικό της πυρκαγιάς. Όπως καταφαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις και τα δείγματα γραφής η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα θέτοντας στο στόχαστρο υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το μέγεθος της τραγωδίας.

Χθες ο βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης σήκωσε τους τόνους  καθώς ο ίδιος εκπροσωπεί την Περιφέρεια Αττικής στη Βουλή. «Θα μιλήσουμε αύριο ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους» είπε στη Βουλή χτες ο κ. Βορίδης, προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντος Σπύρου Λυκούδη, που του καταλόγισε ότι «ξέφυγε» με αυτή τη φράση. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι η κριτική της Ν.Δ. δεν θα έχει θεσμικό χαρακτήρα, αλλά προσωπικό. «Δεν θα κάνουμε θεσμικές συζητήσεις» ξεκαθάρισε και επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες που θέλουν τη Ν.Δ. να αναζητεί και ποινικές ευθύνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε και που προβλέπουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας» ανέφερε.

Την ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση μέσω παραιτήσεων ζήτησε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. «Είμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καιρός

Πάντως χτες τρεις υπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που έδωσε το παρών αλλά δεν μίλησε, και οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές απέδωσαν το σύνολο της καταστροφής στον «στρατηγό άνεμο.

Πάντως, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για συνειδησιακούς λόγους, χωρίς να γίνει δεκτή. Τόνισε, πάντως, ότι «σε επιχειρησιακό επίπεδο» δεν μπορεί να βρει «μεγάλα λάθη» φωτογραφίζοντας εμπρησμό. «Υπάρχει εύρημα που μας οδηγεί σε ανακριτικές έρευνες. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη δεν πρέπει να πούμε τίποτε παραπάνω» ανέφερε ο κ. Τόσκας και παρουσίασε σχετική φωτογραφία από την εστία στο Νταού Πεντέλης. Επίσης οι Αρχές παρουσίασαν δορυφορικές απεικονίσεις που δείχνουν τη σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πολυάριθμων εστιών κοντά στο οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100 μέτρα και προκαλούν εύλογα ερωτήματα για εμπρηστικές ενέργειες.

Ευθύνες στο χτες

«Στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτήρια ακριβώς δίπλα στην παραλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Έγκλημα του παρελθόντος Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισε «έγκλημα του παρελθόντος» την άναρχη δόμηση στο Μάτι. «Σε αυτή την ακτογραμμή της Αττικής, οι κατοικίες στην πλειονότητά τους έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Έπειτα από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες» δήλωσε.

Πάντως ο κ. Καμμένος σε περιοδεία που πραγματοποίησε χθες στην περιοχή δέχτηκε έντονα παράπονα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς από κατοίκους.

Ως γραμμή άμυνας το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει τα θέματα πολεοδομίας. Ήδη ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης προανήγγειλε την έναρξη έρευνας για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής με έμφαση στα οικοδομήματα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία.

«Οι τραγικές συνέπειες της πρόσφατης καταστροφής μάς επιβάλλουν να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη στην πράξη ως ένα πολύπλευρο ποιοτικό μετασχηματισμό, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε το συλλογικό μας βίο, παράγουμε και δημιουργούμε, σχεδιάζουμε τις πόλεις μας, διευθετούμε τις σχέσεις μας με το περιβάλλον, θωρακίζουμε τη συλλογική μας ασφάλεια». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωάννη Δραγασάκη, με την οποία εκφράζει παράλληλα τη βαθιά λύπη του για τον χαμό τόσων ανθρώπων.

Πάντως πληροφορίες παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού καθώς η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης που εγγράφεται σε άλλα σημεία τριβής της κυβέρνησης με μερίδες των πολιτών είναι δύσκολη (ΠΓΔΜ, Συντάξεις κτλ).

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν άμεσα τις όποιες αποφάσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.