ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης: Ευθύνη μας είναι να μη ξαναγίνει το τυχαίο μοιραίο

13:06 - 08 Αυγ 2018 | Πολιτική
Ξυδάκης: Ευθύνη μας είναι να μη ξαναγίνει το τυχαίο μοιραίο
Την ανάγκη επαρκούς θωράκισης της πολιτείας, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταστροφές επισήμανε μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό και στους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Γιάννη Αντύπα μίλησε ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Οι ευθύνες μας είναι να μη ξαναγίνει το τυχαίο μοιραίο. Θα πρέπει ως πολιτεία να εξηγήσουμε και να μην ξανακάνουμε τα ίδια» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε:

«Γίνονται έρευνες για τα λάθη. Θα διαπιστωθεί στην πορεία τι δεν πήγε καλά. Οι ευθύνες που αποδίδονται είναι πρωτίστως πολιτικές. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απώλεια, τα επιχειρησιακά θα βρεθούν. Το θέμα είναι να μην επαναληφθεί.

«Συστημικός ο κίνδυνος»

«Φάνηκε ένα σύστημα λίγο και δε θα πρέπει να ξανα - αιφνιδιαστούμε. Είναι συστημικός ο κίνδυνος. Θα πρέπει, το οφείλουμε στην κοινωνία και τους εαυτούς μας, να αποδοθούν ευθύνες και να προχωρήσουμε ως κοινωνία. Το βράδυ εκείνο ήταν εν εξελίξει και η επιχείρηση και η έρευνα της ευθύνης» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρά με τόλμη»

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια συντεταγμένη επιχείρηση ανάταξης των μηχανισμών, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών την ίδια ώρα που άλλοι επιδίδονται σε «δολοφονίες χαρακτήρων».

«Στη δέσμη των επειγόντων μέτρων περιλαμβάνονται διάφορα θέματα, διοικητικά, οργανωτικά, επιχειρησιακά κτλ. Σήμερα εξαγγέλλεται όλη η αναδιοργάνωση της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας. Μακάρι να είχε γίνει πιο πριν, σε έγκαιρη παρέμβαση ή σε επίπεδο σχεδιασμού. Μακάρι να μη τα ξαναδούμε αυτά. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Συμβαίνει και στην πιο οργανωμένη χώρα σε αυτόν τομέα» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε:

«Κι άλλες φορές έχουν γίνει καταστροφές παρόμοιες, αλλά με δειλούς τρόπους αντέδρασε η πολιτεία. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιδρά με τόλμη, προχωρά, για να το πω απλά, όχι μόνο παίρνοντας κεφάλια, παίρνοντας αποφάσεις για πρόληψη επί του πεδίου. Αν για κάποιους ανθρώπους δεν αρκεί αυτό και ζητούν  να πάνε όλοι σπίτι τους, ας σκεφτούμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο κι όλα θα κριθούν με το νόμιμο τρόπο με τη λαϊκή ετυμηγορία. Τα υπόλοιπα φτάνουν στα όρια εξευτελισμού.  Η δολοφονία χαρακτήρων στην οποία έχουν επιδοθεί κάποιοι δε μας βοηθά. Δε βοηθά την εικόνα της διοίκησης που πρέπει να χτίσουμε» τόνισε αναφερόμενος σε επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα που δέχονται κυβερνητικά στελέχη.

«Την επομένη μέρα θα αποδοθούν ευθύνες. Ένα ένα τα μέτρα γίνονται πράξη.  Και γίνεται μια ανάταξη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και υλοποιούνται μια σειρά από μέτρα και αν βρεθούν και περαιτέρω ευθύνες θα αποδοθούν» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης ενώ για την κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν ήξερε επί ώρες την έκταση της καταστροφής συμπλήρωσε:

«Είναι μάλλον τραβηγμένη άποψη. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες του κράτους. Δεν ανέχομαι και δε δικαιολογώ τίποτε,  προσπαθώ να εξηγήσω. Ο θάνατος και η απώλεια είναι ανείπωτος».

Μάλιστα ο κ. Ξυδάκης στάθηκε στην σε βάθος έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη, κάτι που στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει. «Δικαστικοί λειτουργοί υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας έκαναν επί ώρες αυτοψία στο Μάτι. Υπό μια έννοια είναι μια πρωτοτυπία, αποδίδονται ευθύνες και θα αποδοθούν όπου πρέπει. Το άλλο θέμα είναι να μην επαναληφτούν τα ίδια φαινόμενα, να μη πλημμυρίζουν οι τόποι να έχουμε μια ορθολογική χωροθέτηση» είπε.

«Άλλο η επικοινωνία και άλλο η τυμβωρυχία πάνω στους νεκρούς»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και κληθείς να σχολιάσει αντίστοιχες του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη υπογράμμισε αφενός την ανάγκη να μην αντιμετωπίζονται αποκομμένες από τα συμφραζόμενα συγκεκριμένες εκφράσεις κι αφετέρου να υπάρχει η δέουσα προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν παρέλειψε, δε, να κατηγορήσει την αντιπολίτευση αλλά και παράγοντες τα δημόσιας ζωής για «τυμβωρυχία» και προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

 «Έχω πει κατά καιρούς πολλά πράγματα κι έχω επικρίνει άστοχες δηλώσεις και λόγια και πράξεις που διαστρεβλώνονται που αλλάζει το περιεχόμενό τους. Το θέμα δεν είναι να σταυρώσουμε κάποιον με αφορμή μια κουβέντα. Ίσως είναι άστοχη έκφραση έτσι όπως τη βλέπουμε αποκομμένη. Προσπάθησε όλος ο μηχανισμός υγείας να συνδράμει. Είναι άλλο θέμα να μιλά κάποιος με έναν τρόπο που δε θα πρέπει. Άλλο θέμα το πώς ανταπεξέρχεται μια πολιτεία, κι άλλο η επικοινωνία και άλλο η τυμβωρυχία πάνω στους νεκρούς, που γίνεται» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Τα στοιχεία είναι μερικά. Ουδείς απέκρυψε τίποτε, γιατί ακούστηκε ότι έκρυβαν πτώματα στο Ναύσταθμό.  Φτάσαμε σε έναν παροξυσμό. Οι άνθρωποι που διαμορφώνουμε την κοινή γνώμη έχουμε την ευθύνη να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες.  Η δουλειά των ανθρώπων που έχουν δημόσιο λόγο, είναι πέρα από την έκφραση του συναισθήματος, με ψυχραιμία να καταγράφουν και σε δεύτερο επίπεδο να ανατάξουν και να διορθώσουν τους μηχανισμούς.Είμαστε σεισμογενής χώρα και αντιμετωπίζουμε κινδύνους πυρκαγιών. Υπάρχουν επιστημονικά πρωτόκολλα που πρέπει να ενσωματωθούν. Π.χ. Ένας κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να λειτουργεί ως ιμάντας ενημέρωσης σε τέτοιες περιπτώσεις. Όταν για παράδειγμα πέφτει το ρεύμα τότε δεν μπορεί κανείς να ψάχνει στο διαδίκτυο ή στα κινητά, θα πρέπει να ανατρέχει στο ραδιόφωνο με μπαταρίες. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα μαθήματα για την επόμενη μέρα.Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα. Αν ο μηχανισμός ολιγώρησε θα αποδοθούν  ευθύνες. Γίνεται εντελεχής έρευνα, το βλέπετε» τόνισε ο κ. Ξυδάκης.

«Οι παραιτήσεις είναι ένα θέμα και οι παραιτήσεις που ζητούν κάποιοι άλλο θέμα. Δηλαδή αν παραιτηθούν πέντε υπουργοί θα εξευμενιστεί η κοινή γνώμη;» διερωτήθηκε με νόημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.