ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπαζοκεφαλιά» για το Μαξίμου ο ανασχηματισμός

08:40 - 09 Αυγ 2018 | Πολιτική
«Σπαζοκεφαλιά» για το Μαξίμου ο ανασχηματισμός
Με το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία που ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου την προσπάθεια πολιτικής ανάταξης του τραυματισμένου του προφίλ.

Όπως καταφαίνεται ο Πρωθυπουργός έχει πάρει εξ ολοκλήρου το φορτίο της διαχείρισης της κατάστασης, κάτι όμως που έχει και κινδύνους καθώς τόσο τα καλά όσο και τα κακά σκάνε πλέον στον ίδιο προσωπικά.

Τούτων δοθέντων κι εν όψει μιας ουσιαστικά προεκλογικής χρονιάς, πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν την ανάγκη μιας «φυγής προς τα μπρος» με πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα πιστοποιήσουν ότι η Αριστερά δεν έχει «ξεμείνει» από καύσιμα και ότι μπορεί, έστω και στο φίνις, να προχωρήσει σε σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν προωθητική δύναμη για την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ένα βαθύ ανασχηματισμό, με έντονα πολτικά χαρακτηριστικά, που θα δώσει τη δυνατότητα εκείνη στο Μέγαρο Μαξίμου, να δώσει με αξιώσεις τόσο τη μάχη των εκλογών, όσο και των βαθιών τομών που έχει ανάγκη η χώρα τώρα περισσότερο παρά που ποτέ, που εξέρχεται συμβολικά από την μνημονιακή περίοδο.

Ανασχηματισμός εν όψει

Χθες μιλώντας Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης φωτογράφησε τον ανασχηματισμό αλλά και στην ανάγκη προώθησης τομών. Αναφέρθηκε και στα λάθη της τωρινής κυβέρνησης στις καθυστερήσεις «πέραν της τραγωδίας καθώς αυτά τα πράγματα δεν συμψηφίζονται» όπως τόνισε, ενώ επεσήμανε αυτά τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που τις κρύβουν επισημαίνοντας ότι «ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από αυτό το τραγικό συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον – ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία – να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και αυτό κρατήστε ως δέσμευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Το μεγάλο ζήτημα, όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς θα «συμπληρώσει τα κουτάκια» όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, της νέας κυβέρνησης με τέτοιον τρόπο, ώστε να δίνει σαφή μηνύματα μεταρρυθμίσεων, πολιτικών διευρύνσεων ανανέωσης αλλά και ετοιμασίας για την εκλογική μάχη. Πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν, μάλιστα, ότι το κύριο που θα πρέπει να γίνει είναι να τοποθετηθούν πρόσωπα που θα φέρουν σε πέρας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και τομές στη λειτουργία του κράτους και θα υποστηρίξουν με επάρκεια το κυβερνητικό έργο έναντι της αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο όμως ότι πολλοί υπουργοί εμφανίζονται «αμεακίνητοι» ή ότι ο «πάγκος» είναι ρηχός το ερώτημα μένει αν ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί σε νέους βουλευτές ή εξωκοινοβουλευτικούς. Μόνο που οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν περνά και τις καλύτερές της μέρες είναι δύσκολο να βρεθούν, ειδικά μάλιστα όταν η ανάγκη είναι για φρέσκα και καταξιωμένα πρόσωπα.

Μεταρρύθμιση στο κράτος

Πάντως για πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ μια σφιχτή μεταρρυθμιστική ατζέντα, είναι το πρώτο, ώστε να γίνει μια αναβάπτιση της έννοιας της Αριστεράς και μια συνολική επανασημασιοδότηση της προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ειδικά σε μια περίοδο ανόδου στην ΕΕ της ακροδεξιάς.

Χθες μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό και στους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Γιάννη Αντύπα ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράγματα που για χρόνια είχαν μείνει στο «ράφι». «Οι ευθύνες μας είναι να μη ξαναγίνει το τυχαίο μοιραίο. Θα πρέπει ως πολιτεία να εξηγήσουμε και να μην ξανακάνουμε τα ίδια» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε: «Γίνονται έρευνες για τα λάθη. Θα διαπιστωθεί στην πορεία τι δεν πήγε καλά. Οι ευθύνες που αποδίδονται είναι πρωτίστως πολιτικές. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απώλεια, τα επιχειρησιακά θα βρεθούν. Το θέμα είναι να μην επαναληφθεί.

«Δε θα πρέπει να ξανα - αιφνιδιαστούμε. Είναι συστημικός ο κίνδυνος. Θα πρέπει, το οφείλουμε στην κοινωνία και τους εαυτούς μας, να αποδοθούν ευθύνες και να προχωρήσουμε ως κοινωνία» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια συντεταγμένη επιχείρηση ανάταξης των μηχανισμών, που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών την ίδια ώρα που άλλοι επιδίδονται σε «δολοφονίες χαρακτήρων».

«Στη δέσμη των επειγόντων μέτρων περιλαμβάνονται διάφορα θέματα, διοικητικά, οργανωτικά, επιχειρησιακά κτλ. Σήμερα εξαγγέλλεται όλη η αναδιοργάνωση της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας. Μακάρι να είχε γίνει πιο πριν, σε έγκαιρη παρέμβαση ή σε επίπεδο σχεδιασμού. Μακάρι να μη τα ξαναδούμε αυτά. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Συμβαίνει και στην πιο οργανωμένη χώρα σε αυτόν τομέα» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε: «Κι άλλες φορές έχουν γίνει καταστροφές παρόμοιες, αλλά με δειλούς τρόπους αντέδρασε η πολιτεία. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιδρά με τόλμη, προχωρά, για να το πω απλά, όχι μόνο παίρνοντας κεφάλια, παίρνοντας αποφάσεις για πρόληψη επί του πεδίου. Αν για κάποιους ανθρώπους δεν αρκεί αυτό και ζητούν να πάνε όλοι σπίτι τους, ας σκεφτούμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο κι όλα θα κριθούν με το νόμιμο τρόπο με τη λαϊκή ετυμηγορία. Τα υπόλοιπα φτάνουν στα όρια εξευτελισμού. Η δολοφονία χαρακτήρων στην οποία έχουν επιδοθεί κάποιοι δε μας βοηθά. Δε βοηθά την εικόνα της διοίκησης που πρέπει να χτίσουμε» τόνισε αναφερόμενος σε επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα που δέχονται κυβερνητικά στελέχη.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.