ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξηλώνεται η ΓΓΠΠ, ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

15:27 - 09 Αυγ 2018 | Πολιτική
Ξηλώνεται η ΓΓΠΠ, ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών
Το "ξήλωμα" της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η αντικατάστασή της με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών αποτελεί τη βασικότερη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται από την κυβέρνηση μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.

Η νέα Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία και θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμα πως επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται διοικητής ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας κι επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων κλπ).

Παράλληλα, θα συγκροτηθεί μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, που θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.