ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σχέδια Τσίπρα, από το... τέλος των μνημονίων στη ΔΕΘ

07:39 - 20 Αυγ 2018 | Πολιτική
Τα σχέδια Τσίπρα, από το... τέλος των μνημονίων στη ΔΕΘ
Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι μπορεί να ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης για φιέστες με αφορμή το τέλος του προγράμματος, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως στο Μαξίμου δεν υπάρχει σχεδιασμός, ώστε να "επικοινωνηθεί" όσο περισσότερο γίνεται η "ιστορική" αυτή στιγμή. Έτσι, στις 21 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει διάγγελμα για "το τέλος των μνημονίων", ενώ θα ακολουθήσει ανασχηματισμός, υπουργικό συμβούλιο και φυσικά ένα "νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" στη ΔΕΘ.

Ας πάρουμε όμως τα σχέδια του Μαξίμου με τη σειρά. Εν αρχή ην το διάγγελμα. Ο τόπος του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως γίνεται συνήθως. Δεν είναι βέβαιο αν θα μεταβεί στο Καστελόριζο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα επιλεγεί ένα σημείο με συμβολισμό, που θα περνάει το μήνυμα της "αλλαγής" προς μία νέα πορεία για τη χώρα.

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού επέλεξε να μη διοργανώσει φιέστες και θα ακολουθήσει τη συνταγή του "σεμνά και ταπεινά", το τέλος του προγράμματος. Δεν είναι και η πρώτη καραμανλική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Δεν θα υπάρξουν λοιπόν φιέστες, αλλά θα υπάρξει προσπάθεια να επικοινωνηθεί η ικανοποίηση μίας εθνικής επιτυχίας και φυσικά η σοβαρότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Και όλα αυτά με το μότο "εμείς πετύχαμε, αυτό που δεν κατάφεραν οι άλλοι".

Πάνω εκεί θα στηθεί και το αφήγημα της επόμενης ημέρας, με στόχο την ανατροπή του κλίματος, ενόψει φυσικά και των εκλογών, όποτε αυτές τελικά έρθουν.

Η αρχή που θα γίνει με το διάγγελμα έχει και συνέχεια, με απώτερο σκοπό να αλλάξει η ατζέντα και να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε μετά τις πυρκαγιές, αλλά και τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες που παραμένουν σε πρώτο πλάνο για εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες.

Στο σχεδιασμό του Μαξίμου, λοιπόν, ακολουθεί χρονικά ο ανασχηματισμός, στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως φυσικά συμβαίνει πάντα μετά από ανασχηματισμούς, θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την κυβερνητική ατζέντα, στα πρώτα βήματα της χώρας μετά την οκταετία των μνημονίων. Αυτή η ατζέντα θα παρουσιαστεί ακόμη πιο ξεκάθαρα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί των παροχών. Ένα νέο "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" ετοιμάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο ο Πρωθυπουργός να ανέβει στη Θεσσαλονίκη με πολλές παροχές στις αποσκευές του.

Είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα διστάσει να βάλει ψηλά τον πήχη. Το "σεμνά και ταπεινά" του σήμερα, θα μετατραπεί πολύ σύντομα σε ένα "όλα για όλα" παιχνίδι, με σκοπό να κοπεί η φόρα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εξουσία. Στο Μαξίμου, όπως φυσικά και στο επιτελείο της ΝΔ, η "μάχη" της ΔΕΘ κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και όπως συνήθως συμβαίνει ετοιμαστείτε για μεγάλες υποσχέσεις. Απλά, κρατήστε μικρό καλάθι...

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:36 - 19 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.