ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντρικό πρόσωπο ο Σκουρλέτης στον ανασχηματισμό-Όλες οι πληροφορίες

07:31 - 21 Αυγ 2018 | Πολιτική
Κεντρικό πρόσωπο ο Σκουρλέτης στον ανασχηματισμό-Όλες οι πληροφορίες
Το μέλλον του Πάνου Σκουρλέτη στο κυβερνητικό σχήμα είναι το μεγάλο ερωτηματικό, ενόψει του ανασχηματισμού που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιθυμεί να δώσει το σύνθημα για αλλαγή πλεύσης μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Η αλήθεια, είναι, όμως, πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μοιάζει να έχει τη δυνατότητα για σαρωτικές αλλαγές κι έτσι από τους κορυφαίους υπουργούς, η μόνη θέση που αυτή την ώρα μοιάζει να "παίζεται" είναι αυτή του Πάνου Σκουρλέτη.

Όπως γράψαμε στο Reporter και προ ημερών, ο Πρωθυπουργός δεν έχει ιδιαίτερη ευελιξία στον επικείμενο ανασχηματισμό κι αυτό γιατί δεν μπορεί να κάνει ηχηρές αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μπορεί παρά να μείνει στη θέση του, ο Νίκος Κοτζιάς δεν το κουνάει από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως φυσικά και ο Πάνος Καμμένος από το υπουργείο Άμυνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διαθεση να ανοίξει μέτωπα με τους παραπάνω κι εφόσον δεν επιθυμούν μετακίνηση, μένουν ως έχουν. Με τον Πάνο Σκουρλέτη δεν ισχύει βέβαια ακριβώς το ίδιο, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη απομακρύνθηκε ο υφιστάμενος του κ. Σκουρλέτη, Νίκος Τόσκας και τώρα ήρθε η ώρα για αλλαγή και του υπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στον κ. Σκουρλέτη έχει προταθεί η θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της εκλογικής μάχης, που αργά ή γρήγορα... πλησιάζει. Το ερωτηματικό, όμως, στο σημείο αυτό είναι το αν θα δεχθεί τη θέση ο κ. Σκουρλέτης. Κι αν η απάντησή του είναι αρνητική, τι θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας; Θα προτιμήσει να μην έρθει σε ρήξη μαζί του και να τον κρατήσει στο κυβερνητικό σχήμα ή θα ρισκάρει να τον αφήσει έξω από το παιχνίδι, όπως έκανε για παράδειγμα στο παρελθόν με τον Νίκο Φίλη;

Τζανακόπουλος, Κοντονής, κεντροαριστεροί και.... νέοι

Εκτός του Πάνου Σκουρλέτη, ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Θα παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος ή (όπως πιστεύουν πολλοί) θα πληρώσει την επικοινωνιακή διαχείριση την περίοδο των πυρκαγιών, που θεωρείται πως εξέθεσε τον πρωθυπουργό; Αν πρέπει να ρισκάρουμε πρόβλεψη, βάσει πληροφοριών, θα λέγαμε πως ο κ. Τζανακόπουλος, θα παραμείνει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Αντίθετα, δύσκολα θα παραμείνει ο Σταύρος Κοντονής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ακούγεται έντονα πια το όνομα του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν επίσης πως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο ανοίγματος προς την Κεντροαριστερά, με υπουργοποίηση στελεχών που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά είναι φιλικά προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης είναι δύο τέτοια πρόσωπα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για υπουργοποίησή τους, αλλά κανείς δεν μπορεί και να αποκλείσει το ενδεχόμενο. Βλέπετε, στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να εντατικοποιείται η ρητορική του "ή αυτοί ή εμείς". "Είτε η Δεξιά, είτε οι προοδευτικές δυνάμεις". Διλήμματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πορευθεί στις εκλογές.

Τέλος, να σημειώσουμε πως πιθανότατα στο κυβερνητικό σχήμα θα μπουν νεότερα σε ηλικία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που θεωρούνται "στρατιώτες" του κόμματος και χρήσιμοι για την εκλογική μάχη.

Όσο για το χρόνο του ανασχηματισμού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, αλλά με τον Αλέξη Τσίπρα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Άλλωστε, στο παρελθόν η διαδικασία του ανασχηματισμού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα. Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε νέα κυβέρνηση.

Κι από εκεί και έπειτα, θα ξεκινήσει η ρητορική της επόμενης ημέρας, που θα γίνει καθαρά προεκλογική τον Σεπτέμβριο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει "νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", το οποίο και θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:38 - 21 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.