ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς μετάθεση ο ανασχηματισμός, λόγω... διακοπών και προστριβών

07:27 - 22 Αυγ 2018 | Πολιτική
Προς μετάθεση ο ανασχηματισμός, λόγω... διακοπών και προστριβών
Κυβερνητική πηγή μετέθεσε χρονικά τον ανασχηματισμό για την επόμενη εβδομάδα, με την επίσημη δικαιολογία να είναι "τα μπάνια του λαού", αλλά τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύσκολες ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις, που ο Πρωθυπουργός θέλει χρόνο για να καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή.

Όπως γράψαμε στο Reporter, οι ανασχηματισμοί που έχει κάνει στο διάστημα που κυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απρόβλεπτοι χρονικά και στις περισσότερες περιπτώσεις... χρονοβόροι.

Έτσι και τώρα φαίνεται πως ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μέχρι την Παρασκευή, τελικά από το Μαξίμου διαρρέεται πως "πάμε για την επόμενη εβδομάδα".

Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το θέμα είπε πως «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου».

Ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης, ωστόσο, μοιάζει να είναι άλλος. Πρώτον, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να βιάζεται. Πόσο μάλλον τώρα που διανύει την εβδομάδα της εξόδου από τα μνημόνια και φυσικά θέλει να το... απολαύσει. Είχαν καιρό να αισθανθούν καλά στο Μαξίμου και έστω επικοινωνιακά, να μπορούν να παίξουν το παιχνίδι που τους αρέσει. Να διαφημίζουν το έργο τους και να επιτίθενται με κάθε τρόπο στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Γιατί λοιπόν να βιαστούν να αλλάξουν την ατζέντα;

Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος λόγος πιο ουσιαστικός. Το γεγονός ότι ακόμη ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες, ώστε να κάνει τον ανασχηματισμό και να μην ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα που θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει στο σχηματισμό της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είτε στο τέλος της τετρατίας, όπως λέει ο ίδιος, είτε και νωρίτερα (ίσως τον Μάιο), που είναι και το πιθανότερο.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν δεν θέλει να αφήσει κανέναν παραπονεμένο και να φτιάξει μία κυβέρνηση με προεκλογικά χαρακτηριστικά και παράλληλα να θωρακίσει το κόμμα του, ώστε να έχει και εκεί τους καλύτερους "στρατιώτες" του ετοιμοπόλεμους για τη μεγάλη μάχη.

Σε αυτό το σημείο είναι που δημιουργούνται τριβές με δεδομένο και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της αριστεράς, με τις ιδιαιτερότητές του και τις εσωτερικές του αδυναμίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν γραμματέας του κόμματος αντέδρασε δημόσια στα σενάρια περί αντικατάστασής του από τον Πάνο Σκουρλέτη: "Είμαι ο γραμματέας του κόμματος, εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου. Τη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία που από σήμερα είναι πραγματικότητα. Τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συσπείρωσης που δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της διαπλοκής και της διαφθοράς που ευθύνεται για την κατάσταση που έφτασε η χώρα", τόνισε ο Πάνος Ρήγας.

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος αντικαταστάτης του, Πάνος Σκουρλέτης, που όπως γράψαμε την Τρίτη, αποτελεί "κομβικό" πρόσωπο στον επικείμενο ανασχηματισμό, έκανε επίσης δηλώσεις που δεν ξεκαθαρίζουν ακριβώς ποια είναι η θέση του. Σημείωσε, όμως, με νόημα πως "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο", υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τη θέση του κ. Ρήγα.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, μόνο και μόνο για το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει χρόνο για να καταφέρει να φτάσει στο αποτέλεσμα που ο ίδιος επιθυμεί. Να έχει μία κυβέρνηση "έτοιμη για όλα" και παράλληλα ένα ετοιμοπόλεμο και μάχιμο κόμμα.

Είναι, άλλωστε ξεκάθαρο από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού πως πλέον θα τα παίξει "όλα για όλα" και πως μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση θα κινηθεί σε ρυθμούς "σκληρού ροκ". Ίσως και πέρα από τα συνηθισμένα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.