ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού

08:20 - 27 Αυγ 2018 | Πολιτική
Η δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού
Σε μια δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται ο επικείμενος ανασχηματισμός για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι μεταβλητές της εξίσωσης είναι πολλές και ο πρωθυπουργός καλείται να λάβει μια απόφαση έχοντας στο μυαλό του τόσο την πορεία της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές.

Τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα είναι:

  • Ανανέωση της κυβέρνησης με νέα πρόσωπα
  • Διατήρηση ισορροπιών στην κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου
  • Ισχυροποίηση του κόμματος με το βλέμμα στις κάλπες
  • Στροφή προς το κέντρο
  • Επικοινωνιακή διαχείριση

Σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ 

Στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εισηγηθεί εκλογή νέου γραμματέα της ΚΕ παρουσιάζοντας την πρότασή του.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΕ θα έχει ως θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ  στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια», όπου ο πρωθυπουργός θα  παρουσιάσει κεντρικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου τα οποία επιπλέον θα δίνουν και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στις νέες συνθήκες.

Έπειτα από την κομματική διαδικασία, προ των πυλών τίθεται και ο ανασχηματισμός ο οποίος – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, μιας και ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη ΔΕΘ 2018, στις 8 Σεπτεμβρίου, πλαισιωμένος από τη νέα κυβέρνηση.

Οι πρωταγωνιστές του ανασχηματισμού

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι αλλαγές προσώπων θα έχουν ως κεντρικούς «πρωταγωνιστές» τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Αυτή τη στιγμή αναζητείται το πρόσωπο που θα αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση άκρως κομβική για το επόμενο διάστημα, μιας και θα είναι το πρόσωπο που θα άρει μεγάλο βάρος τόσο ως προς την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές. Το πρόσωπο που ακούγονταν τις τελευταίες ημέρες ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης γραμματέα στο κόμμα από τη γενιά των σαραντάρηδων που είναι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Τι θα γίνει με τον Τσακαλώτο

Αρκετοί θεωρούν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ηγεσία του Υπουργείου να την αναλάβει το δίδυμο Χουλιαράκη - Λιάκου, είναι δεδομένη.

Το σενάριο έχει βεβαίως κάποια βάση, πλην όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από τους θεσμούς ως «επιτυχημένος» υπουργός, ενώ είναι απολύτως βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να έχει ένα «δυσαρεστημένο» Τσακαλώτο, ειδικά στον κομματικό μηχανισμό, στον οποίο ο νυν υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως ο επικεφαλής των λεγόμενων «53+».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.