ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίτσας: Πολύ δύσκολη έως οριακή η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας

09:51 - 06 Σεπ 2018 | Πολιτική
Βίτσας: Πολύ δύσκολη έως οριακή η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας
Πολύ δύσκολη και οριακή παραδέχεται ότι είναι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας, σύμφωνα με επιστολή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα προς τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος είχε ζητήσει από τον υπουργό την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους περισσότερους από 10.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο νησί.

Ο κ Βίτσας αναφέρει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο λόγω των μεγάλων ροών που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34. Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450».

Τονίζει πως «ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του Υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο».

Η επιστολή κ. Βίτσα προς τον δήμαρχο Λέσβου:

«Πραγματικά η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμιση χρόνια οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού. Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34.
Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Όπως καλά γνωρίζετε εξαρτιόμαστε από τις ροές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στις τρεις διαστάσεις του (εξωτερική - σύνορα - εντός Ε.Ε.)
Επιπλέον αυξήσαμε την αστυνόμευση εντός του Κ.Υ.Τ. και αποδώσαμε τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το Κ.Υ.Τ. χωριών (αναφέρομαι στον πρώτο κύκλο που ως Δήμος έχετε πιστοποιήσει). Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του Κ.Υ.Τ., κάτι για το οποίο απολογούμαι, εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος. Αναφερόμενος στην επιστολή σας για άλλη μια φορά τονίζω πως ο προσανατολισμός μας είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας ή στα σχέδιά μας η δημιουργία νέου Κ.Υ.Τ.
Κύριε δήμαρχε, θεωρώ πως από κοινού πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Για άλλη μια φορά τονίζω. Δεν θα δημιουργηθεί νέο Κ.Υ.Τ. στη Λέσβο.
Όπως πολλές φορές στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/382536/vitsas-polu-duskoli-eos-oriaki-i-katastasi-sto-kut-tis-morias/#ixzz5QJ1mAau2 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Τελευταία τροποποίηση στις 10:00 - 06 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.