ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Γερμανία-ΝΑΤΟ «βάζουν πλάτη» για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

08:26 - 07 Σεπ 2018 | Πολιτική
ΗΠΑ-Γερμανία-ΝΑΤΟ «βάζουν πλάτη» για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών
Πιέσεις από όλα τα μέτωπα ασκούνται για να γίνει δεκτή η συμφωνία των Πρεσπών και η η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, τόσο ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάνουν λόγο για τα προτερήματα της συμφωνίας. Παράλληλα και η Γερμανίδα καγκελάριος στην συνάντησή της με τον Ζόραν Ζάεφ το Σάββατο, αναμένεται να «βάλει πλάτη» στην συμφωνία, εν όψει του δημοψηφίσματος.

Ο Τραμπ και οι έξι… Μακεδονίες

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε σήμερα στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ επισημαίνει πως η ΠΓΔΜ, την οποία αποκαλεί «Μακεδονία» έχει πολλά «για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμη, στο μήνυμά του, πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

sugxaritirio minuma ntonalnt tramp

Στόλτενμπεργκ: Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει όχι στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει ως απόλυτη προϋπόθεση την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, έστειλε από τα Σκόπια ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παρότρυνε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν μαζικά στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Είναι μια ευκαιρία ζωής να ενταχθείτε στη διεθνή κοινότητα, να γίνετε μέλη του ΝΑΤΟ, να γίνετε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να εγκρίνετε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Και το λέω αυτό διότι αντιλαμβάνομαι πως πολίτες αυτής της χώρας επιθυμούν να πουν "όχι" στη συμφωνία, αλλά "ναι" στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όμως αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνετε δεκτοί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία για το ονοματολογικό», είπε χαρακτηριστικά.

808x511 cmsv2 53d8be2d 0a56 5c92 b607 16bf185fe286 3304894

Εσπευσμένα στα Σκόπια η Μέρκελ για να στηρίξει… Ζάεφ

Μια επίσκεψη όλο… νόημα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη "Βόρεια Μακεδονία" θα πραγματοποιήσει το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα βρεθεί το Σάββατο (08.09.2018) στα Σκόπια. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την παραμονή της στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

«Το πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά μπορώ ήδη να σας πω ότι η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα», σημείωσε ο εκπρόσωπός της.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:55 - 07 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.