ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και συντάξεις στο «καλάθι» παροχών Τσίπρα

21:45 - 08 Σεπ 2018 | Πολιτική
ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και συντάξεις στο «καλάθι» παροχών Τσίπρα
Μία σειρά από παροχές, οι περισσότερες εκ των οποίων θα ξεκινήσουν να ισχύουν από 1/1/2019, ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, ενώ εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25%. Ανακοινώθηκε επίσης η παραχώρηση χώρου για την ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε το γεγονός ότι φέτος, έπειτα από 8 χρόνια, «η ΔΕΘ δεν γίνεται επιτέλους υπό τη σκιά των μνημονίων».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρωθυπουργός «δεν ήρθα για να μοιράσω παροχές, ήρθα για να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μας. Το όραμά μας για το μέλλον της Ελλάδας. Ένα μέλλον που ανήκει στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες. Στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που σήμερα δικαιούνται ξανά να αισιοδοξούν και να ελπίζουν».

Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε λοιπόν το σχέδιό του για τη χώρα σε βάθος τετραετίας, αλλά έκλεισε ανακοινώνοντας και μία σειρά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Σε μία ομιλία με προεκλογικό άρωμα, ο Πρωθυπουργός μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο φάσεις. Από 1/1/19 και 1/1/20 μείωση έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός.

"Αλλάζουμε τη δομή του φόρου στα ακίνητα ώστε γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, επομένως να γίνει περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματ", τόνισε συγκεκριμένα.

Ανακοίνωσε ακόμα πως "λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ το μήνα".

Για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είπε ότι θα γίνει σταδιακά και το 2022 θα πέσει στο 25% από 29% που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, ο Πρωθυπουργός σε χαμηλούς τόνους τόνισε πως σύμφωνα με τους αριθμούς και τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτή τη στιγμή μοιάζει αχρείαστο. Για το λόγο αυτό τόνισε πως το ζήτημα θα τεθεί στους θεσμούς και εξέφρασε τη σιγουριά του πως η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να είναι πειστική και τελικά το μέτρο να μην εφαρμοστεί. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός οριστικές αποφάσεις επί αυτού θα ληφθούν τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα πως παρά τον υψηλό στόχο για πλεόνασμα, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα καταφέρει να πετύχει για ακόμη μία χρονιά υπερπλεόνασμα προκειμένου να μοιράσει και πάλι κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού εντάσσεται ακόμα η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και αναφορά στο σχέδιο της "επόμενης ημέρας" για την Ελλάδα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:23 - 08 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.