ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίμονος Τσίπρας για παροχές, Μακεδονικό-Επιθέσεις σε Μητσοτάκη, αμηχανία για Μάτι

16:43 - 09 Σεπ 2018 | Πολιτική
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τις εξαγγελίες που έκανε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για παροχολογία, αλλά η ελάχιστη δυνατή ελάφρυνση για όσους έχουν υποστεί το βάρος στην οκταετία της κρίσης. Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης πως η Συμφωνία για το Μακεδονικό είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα. Εξαπέλυσε επίσης προσωπικές επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» και τον κατηγόρησε πως θα φέρει πίσω στην Ελλάδα το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ενώ εμφανίστηκε εξαιρετικά ολιγόλογος και αμήχανος στις ερωτήσεις που δέχθηκε αναφορικά με την πυρκαγιά στο Μάτι.

Μακεδονικό- Επίθεση σε Μητσοτάκη              

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ερωτήσεις για το Μακεδονικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζεται τη συμφωνία.

«Τα χθεσινά συλλαλητήρια είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με αυτά του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας.  Έχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης».

Για τη ρητορική Ζάεφ είπε «ότι παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας και παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι τα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα».

Για το ίδιο θέμα χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε πως αν πράγματι δεν συμφωνία με τη Συμφωνία των Πρεσπών να ανακοινώσει ότι θα την ξηλώσει, όπως λέει ότι θα κάνει με το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ή το νόμο Παρασκευόπουλου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν ο Καμμένος καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Εκτιμώ την θέση και στάση Πάνου Καμμένου που είναι στάση αρχής αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Εκτιμώ και σέβομαι την θέση Πάνου Καμμένου. Όμως επειδή τον γνωρίζω καλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητας της χώρας». 

«Δεν εξήγγειλα και τον Σοσιαλισμό»

Για τις εξαγγελίες και την κριτική που δέχεται για παροχολογία, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Θα θυμάστε ότι πέρυσι είχα πει ότι το 2019 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και δεν δώσατε σημασία σε αυτό. Κάποιοι είπαν ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Πηγαίνουμε με σχέδιο από το 2015 που υλοποιείται. Το σχέδιο αυτό δίνει ένα ξεκάθαρο ορίζοντα κατά το έλασσον πλεόνασμα 3,5%» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως αυτοί να θέλουν να έχουμε μνημόνια γιατί μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι εφικτά αυτά τα μέτρα», σημείωσε.

Έξοδος στις αγορές

Αναφορικά με το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα απαγορευτικά για έξοδο στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ήταν σωστή η επιλογή να χτιστεί «μαξιλάρι» ασφαλείας.

«Έχουμε έτσι την πολυτέλεια  να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές, χωρίς μεγάλο άγχος. Προφανώς μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο» είπε.

«Αν δεν είχαμε το μαξιλάρι αυτό, τότε η χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να βγει σε ένα κεκαλυμένο μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Έχουμε, όμως, καθαρή έξοδο, έχουμε θετικούς δείκτες και έχουμε την αυτοπεποίθηση στις αγορές ότι αυτή η κυβέρνηση που επέστρεψε τη χώρα θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου το επομενο διάστημα να βελτιώσεις τις αποδόσεις της ακόμα περισσότερο και έτσι στα επόμενα 3,5 χρόνια να έχουμε αναβάθμιση στην πιστοληπτική βαθμίδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε ξανά στον Πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας πως «έσπευσε να αποδώσει το τσίμπημα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Για κακή του τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσει, είχαμε πτώση κατά 50 μονάδες βάσης. Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει αυτό με την απόδοση των ομολόγων. Υπάρχουν όμως διεθνείς αναταραχές που τα επηρεάζουν».

Συντάξεις-«Ο Μητσοτάκης θα επαναφέρει το ΔΝΤ»

Για το γεγονός ότι δεν πήρε σαφή θέση αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Ό,τι περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες της ευρωζώνης, που βγάζουν προϋπολογισμούς. Εμείς θα καταθέσουμε τον δικό μας έχοντας καλύτερη εικόνα για την επίτευξη τους στόχου για πλεόνασμα 3,5%».

Συνεπώς, είπε ο Πρωθυπουργός θα πούμε στους δανειστές και μπορούμε να τους πείσουμε ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι αχρείαστε και αντιαναπτυξιακές.

Με αφορμή αυτό το ερώτημα επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας πως «θέση της είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει στα μνημόνια και στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής», σημείωσε.

Λίγα λόγια για το Μάτι

Για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πει πολλά, παραπέμποντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

«Διεξάγεται έρευνα από τη δικαιοσύνη. Συνιστώ στην αξιωμ. αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι τυμβωρυχίας & δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια τραγωδία», ήταν η ολιγόλογη απάντηση του Πρωθυπουργού.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν είχε γνώση για νεκρούς στη διάρκεια της σύσκεψης το βράδυ της πυρκαγιάς. «Πώς να κρύψουμε τους νεκρούς;» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και ο περιορισμός της αυθαίρετης δόμησης.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Αναφορικά με το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος του είναι να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και όχι τον Μάιο.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο, θα αποδείξουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χάσει την εξουσιοδότηση του λαού και στη συνέχεια θα μπορέσει να κερδίσει τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

«Το δίλημμα για τις επόμενες εκλογές είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, στις σπατάλες, στη διαπλοκή και στη ρεμούλα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 09 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.