ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόλτενμπεργκ: Η συμφωνία των Πρεσπών κρίνει την ελληνική αξιοπιστία

11:35 - 10 Σεπ 2018 | Πολιτική
Στόλτενμπεργκ: Η συμφωνία των Πρεσπών κρίνει την ελληνική αξιοπιστία
Η αξιοπιστία της Ελλάδας κρίνεται από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσππών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει αισιόδοξος πως η Ελλάδα «θα τιμήσει τη συμφωνία» και συνεχίζει αναφέροντας πως «και το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό».

Μονόδρομος η συμφωνία για τα Σκόπια

Απευθυνόμενος παράλληλα προς τα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ από το να συμφωνήσει στο ονοματολογικό με την Ελλάδα».

«Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουν «όχι» στη συμφωνία και ‘ναι’ στο ΝΑΤΟ. Για κάποιους στην ΠΓΔΜ αυτή θα ήταν μια καλή λύση. Αλλά αυτή η λύση δεν υπάρχει. Ήμουν πολύ καθαρός πάνω σε αυτό» σημειώνει, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει δρόμος προς το ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού».

Στο προσκήνιο το δημοψήφισμα

Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει πως «αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας» και συμπληρώνει πως «φυσικά η απόφαση ανήκει στον λαό της ΠΓΔΜ». «Πρόκειται, βέβαια, για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση στη χώρα, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία είναι υπέρ της συμφωνίας» αναφέρει.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η συμφωνία περάσει στο δημοψήφισμα, γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και μετά η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία στη Βουλή ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει ότι «πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία σε δύο χώρες» και πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναγκάσει καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει».

Εκφράζει πάντως τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί και στις δύο χώρες, διότι, όπως υπογραμμίζει, «είναι ουσιώδες για την εθνική αξιοπιστία». «Όταν μια χώρα ψηφίζει μια συμφωνία και η άλλη πλευρά εφαρμόζει και τα δύο μέρη των δικών της υποχρεώσεων, τότε η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί. Οτιδήποτε άλλο θα υπονόμευε την εθνική αξιοπιστία οποιασδήποτε χώρας» παρατηρεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.