ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι συντάξεις καθορίζουν το χρόνο των εκλογών- Τα σενάρια

07:34 - 11 Σεπ 2018 | Πολιτική
Οι συντάξεις καθορίζουν το χρόνο των εκλογών- Τα σενάρια
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά στο διάστημα που κυβερνά, δεν επανέλαβε το γνωστό "οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", αλλά άφησε ανοιχτό παράθυρο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Πρωθυπουργός είπε πως έχει σαν στόχο να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετίας και οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο, πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

Πολλοί συνδέουν αυτή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα με τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο Μακεδονικό και με δεδομένη τη θέση του Πάνου Καμμένου πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσει από την παρούσα Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι πράγματι πιθανό ο Πρωθυπουργός να πάει σε πρόωρες εκλογές, λόγω του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, όμως, δεν είναι αυτό το βασικό του κριτήριο. Άλλωστε, γνωρίζει πως μπορεί να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που να τον οδηγήσουν ακόμη νωρίτερα σε πρόωρες εκλογές.

Οι συνθήκες αυτές έχουν το όνομα "περικοπές στις συντάξεις" και είναι αυτές που θα καθορίσουν τις εξελίξεις, γιατί απλούστατα οι εκλογές θα γίνουν σίγουρα πριν υπάρξει οποιαδήποτε μείωση στις συντάξεις.

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Μέσα στον Οκτώβριο θα γνωρίζουμε αν οι θεσμοί θα συναινέσουν τελικά στο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις που είναι συμφωνημένο να ισχύσουν από 1/1/2019.

Είναι ξεκάθαρο πως αν οι θεσμοί δεν πειστούν από την ελληνική κυβέρνηση και απαιτήσουν να εφαρμοστεί το μέτρο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλη επιλογή. Θα πάει άμεσα σε εκλογές ίσως και με ένα σενάριο ρήξης με τους δανειστές.

Θα έχουμε δηλαδή εκλογές τον Ιανουάριο του 2019, ακριβώς στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων της κυβέρνησης "Πρώτη Φορά Αριστερά". Ο Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορεί τους δανειστές, θα έχει δώσει κάποιες από τις παροχές που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, συν ό,τι μπορέσει από το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα. Με απλά λόγια, αν τον Οκτώβριο δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, η χώρα μπαίνει επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Αν πάλι οι δανειστές δεχθούν να αναβληθεί η περικοπή στις συντάξεις για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να επισπεύσει τόσο πολύ τις εκλογές. Αντίθετα, θα προσπαθήσει να τις καθυστερήσει όσο μπορεί, προκειμένου να έχουν προλάβει να φανούν και ορισμένες από τις παροχές που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και οι οποίες θα έχουν αρχίσει να ισχύουν από την 1/1/2019. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο.

Όσο για το Μακεδονικό που πολλοί "ανησυχούν" ότι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος θα το "κανονίσουν" όπως πρέπει, ανάλογα με το τι τους βολεύει.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 11 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.