ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις δρόμοι της κυβέρνησης για το Μακεδονικό

14:31 - 12 Σεπ 2018 | Πολιτική
Οι τρεις δρόμοι της κυβέρνησης για το Μακεδονικό
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο διάστημα της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ ήταν ασφαλώς και το Μακεδονικό. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, παρότι διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος διαδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και παρουσίασε τις δικές του θέσεις, σημειώνοντας πως ουσιαστικά υπάρχουν τρεις δρόμοι.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Reporter, είπε πως πρόθεσή του δεν είναι να ρίξει την κυβέρνηση και πως στηρίζει την επιλογή του Πρωθυπουργού για ολοκλήρωση της τετραετίας, ωστόσο, τόνισε πως "αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας".

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε, οι επιλογές είναι τρεις, εφόσον φυσικά η Συμφωνία επικυρωθεί πρώτα από τη μεριά της ΠΓΔΜ. Η πρώτη είναι να διεξαχθεί δημοψήφισμα, η δεύτερη να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και η τρίτη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Αν συνυπολογίσουμε και την ατάκα του Αλέξη Τσίπρα πως αν και εφόσον η Συμφωνία εγκριθεί από τη μεριά της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα επικύρωσής της και στην Ελλάδα, εύκολα συμπεραίνει κανείς πως υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον Πάνο Καμμένο για μία "βολική" λύση. Να μην πέσει δηλαδή η κυβέρνηση και απλώς η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όταν τη βολεύει.

Όπως έγραψε το Reporter, λοιπόν, το χρόνο των εκλογών δεν θα τον κρίνει το Μακεδονικό, αλλά οι συντάξεις. Εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για να μην υπάρξουν περικοπές, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο κι αν τότε συντρέχει λόγος για επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μπορεί να οδηγηθούμε συντεταγμένα στις κάλπες.

Αν πάλι, δεν υπάρξει συνεννόηση με τους θεσμούς, τότε οι εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμη νωρίτερα, με πιθανότερη ημερομηνία το τέλος Ιανουαρίου.

Πάντως, αποκλείεται να έχουμε εκλογές με κομμένες τις συντάξεις. Και επίσης δεν υπάρχει λόγος Τσίπρας και Καμμένος να έρθουν σε ρήξη τώρα για το Μακεδονικό, από τη στιγμή που μπορούν να μεταθέσουν την έγκριση της Συμφωνίας για μετά το καλοκαίρι.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.