ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική σύγκρουση και κατηγορίες για fake news- Αφορμή οι συντάξεις

12:39 - 14 Σεπ 2018 | Πολιτική
Πολιτική σύγκρουση και κατηγορίες για fake news- Αφορμή οι συντάξεις
Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής από διαρροές κυβέρνησης και θεσμών πως προχωρά η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Το δημοσίευμα, μάλιστα, ανέφερε πως η αντιπολίτευση ενημερώθηκε σχετικά από τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα. Ωστόσο, τα ίδια τα κόμματα το διαψεύδουν και ανέβασαν τους τόνους, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια και fake news.
Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα αντέδρασε έντονα. Σημείωσε πως παρότι υπήρξε συνάντηση των θεσμών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11/9, οι θεσμοί δεν ανέφεραν τίποτα σχετικό με τις συντάξεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε έντονα στο ΑΜΠΕ, που μετέδωσε την είδηση, λέγοντας πως μεταδίδει fake news για να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση.

"Καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης", σημειώνει μεταξύ άλλων η ΝΔ.

Ανάλογη διάψευση υπήρξε και από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής:

«Διαψεύδουμε το ΑΠΕ ότι συζητήθηκε τέτοιο θέμα μαζί μας» τόνισε ο γραμματέας του τομέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ.

«Το θέμα το θέσαμε εμείς, αυτοί δεν το είχαν στην ατζέντα. Εμείς τους είπαμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις» πρόσθεσε ο κ. Μαλέλης.

Ο κ. Μαλέλης επέκρινε και το ΑΠΕ για το επίμαχο τηλεγράφημα τονίζοντας ότι «πληρώνεται από τα χρήματα που λαού και δεν πρέπει να κάνει τέτοιες ασχήμιες».

Τι απαντά το Πρακτορείο

Στις παραπάνω επιθέσεις, το Αθηναϊκό Πρακτορείο απάντησε αναφέροντας πως το δημοσίευμά του στηρίζεται σε πηγές των θεσμών και της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει πως δεν γίνεται αναφορά συγκεκριμένα στη ΝΔ ή σε άλλα κόμματα, αλλά ότι υπήρξε ενημέρωσε "σε κόμματα της αντιπολίτευσης".

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγκεκριμένα αναφέρει πως "εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ".

Τζανακόπουλος: Αποτυχημένο σαμποτάζ

Για την υπόθεση παρενέβη ασφαλώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επιτέθηκε στην ΝΔ για τη στάση της:

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» δήλωσε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Σε γραπτή του ανακοίνωση επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Χθες, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hanns Seidel, ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή διαρθρωτικών αλλαγών, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις. Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της».

   Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποτάζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της».

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 14 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.