ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Μειώσεις πλεονασμάτων και φόρων- Ανάπτυξη με μέσο ρυθμό 4%

21:15 - 15 Σεπ 2018 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Μειώσεις πλεονασμάτων και φόρων- Ανάπτυξη με μέσο ρυθμό 4%
Την υποκρισία της κυβέρνησης και τα µικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων ανέδειξε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει την πραγματική οικονομία της χώρας.

Αναλυτικότερα το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μια πολιτική προσανατολισμένη σε μια ανάπτυξη με μέσο ρυθμό 4% τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Τέλος στην πρακτική των υπερπλεονασμάτων.
  • Μείωση της φορολογίας και των εισφορών.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%.
  • Δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης άμεσα στο 13% και στη συνέχεια στο 11%.
  • Έως το 2021 θα καταργήσουμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.
  • Μείωση φορολογικού συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 24%.
  • Κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

kuriakos mitsotakis deth 2

Στο ξεκίνημα της ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως «Η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», αλλά και πως «Έχει σπάσει το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας».

Επίσης εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για «την αύξηση της υπογεννητικότητας» καθώς έτσι «η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό», ενώ προειδοποίησε πως «O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής» για να ζητήσει «από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

Το θέμα των συντάξεων

Στο θέμα των συντάξεων, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%».

Ακόμα «Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» για να εξηγήσει πως «Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «Ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί».  

Καμία έκπτωση στην αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων λειτουργιών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι στη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα βρίσκεται η απάντηση και για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσαλονίκης. «Αρκετά με τους κρατικούς κηφήνες» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε.

Όπως είπε, το κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης, στην οποία «δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».

Στο στόχαστρο η συμφωνία των Πρεσπών

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν κατηγορηματικός ότι η συμφωνία για την ΠΓΔΜ «είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτήν. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες. Να μην τολμήσει ποτέ ο κ.Τσίπρας να συγκρίνει την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με την ακροδεξιά. Η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή. Αν η συμφωνία των Πρεσπών καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

kuriakos mitsotakis deth 4

Ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας-κράτους

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε ότι θα υπάρχουν περίοδοι μετάβασης για τους παλιούς συνταξιούχους, όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε, «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει χαθεί» σημειώνοντας πως ο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους.

Παράλληλα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσης πως πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά τους, τονίζοντας πως δεν θα υπάρχει κανένα άβατο. Επιπλέον δεσμεύτηκε να καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου που έχει κάνει «τα σίδερα της φυλακής, πόρτες ξενοδοχείου για τρομοκράτες, εγκληματίες και μπαχαλάκηδες»

Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών», ενώ, αναφερόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου είπε πως θα καταργηθεί. «Θα αναθωρήσουμε την ποινική δικονομία, γιατί είναι ένα δίχτυ για να ξεγλιστράνε πολλοί» προανήγγειλε.

«Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ προγραμματισμό. Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα δήλωσε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».

Πατρίδα είμαστε όλοι εμείς

«Ξέρω ότι στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας υπάρχει ριζωμένη καχυποψία, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους και στη δύναμη των λαών» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε, «η πατρίδα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είμαστε όλοι εμείς, 10 εκατ. Έλληνες κι άλλοι τόσοι στις γωνιές του πλανήτη. Απευθύνομαι σε όλους, και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Αριστεράς...» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «διαφορές υπήρχαν και το '74, αλλά υποχώρησαν για το καλό της πατρίδας. Αντίστοιχη ανάγκη υπάρχει και σήμερα. Η κατάσταση σήμερα δεν ζητά αριστερές-δεξιές λύσεις, αλλά συμπόρευση» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Ν.Δ. άλλαξε, διευρύνθηκε, έγινε πιο συμμετοχική, με ενεργά μέλη και στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ήρθαν κοντά μας και μας έδωσαν οξυγόνο. Ελάτε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική. Και μην ξεχνάτε -απευθύνομαι κυρίως στους νέους- ότι η ιστορία γράφεται πάντα από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν» υπογράμμισε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:33 - 15 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.