ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η δυστυχία των μεταναστών στην Ελλάδα μεγαλώνει

13:18 - 20 Σεπ 2018 | Πολιτική
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η δυστυχία των μεταναστών στην Ελλάδα μεγαλώνει
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) μπαίνει στο... χορό των ανακοινώσεων αναφορικά με την κατάσταση των καταυλισμών προσφύγων στην Ελλάδα και επισημαίνει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο.

«Οι μετανάστες στα πλοία προς την Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον στα πρωτοσέλιδα. Η κρίση νόμως για τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται», αναφέρει το Παρατηρητήριο σε κείμενό του με τίτλο «Η δυστυχία μεγαλώνει για τους εγκλωβισμένους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».

«Περισσότεροι από 18.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά του Αιγίου. Στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας, στη Μόρια, βρίσκονται περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, αριθμός τριπλάσιος από τον προβλεπόμενο. Τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα σχολεία και οι ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των εγκύων και των ανθρώπων με αναπηρίες, δεν έχουν πρόσβαση στις σημαντικές υπηρεσίες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η κατάσταση οφείλεται στην πολιτική της Ελλάδας, βάσει της οποίας όσοι φθάνουν στα νησιά παραμένουν εκεί έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους – το οποίο «μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια». Ήταν η απόλυτη αποτυχία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν στο Σάλτσμπουργκ τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» μεταναστών, αυξάνονται οι φόβοι ότι σε αυτά θα αναπαραχθούν οι χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είδαμε στα ελληνικά νησιά, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.