ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Λύση με hotspots στη Β.Αφρική-Τι πρότεινε η Ελλάδα

14:11 - 20 Σεπ 2018 | Πολιτική
Σύνοδος Κορυφής: Λύση με hotspots στη Β.Αφρική-Τι πρότεινε η Ελλάδα
Η γραμμή Κουρτς πέρασε στη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ, καθώς αποφασίστηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας», δήλωσε ικανοποιημένος ο Κουρτς, χαιρετίζοντας «ένα νέο, σημαντικό στάδιο» στην καταπολέμηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν συμφωνίες σαν αυτές που έχουν συνάψει με την Τουρκία και τη Λιβύη, με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει τον Φεβρουάριο.

Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ζητεί ο Τσίπρας

Να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση και χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2018 για τη δημιουργία του Μηχανισμού, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο Μηχανισμός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα και τη συνοριοφυλακή, αλλά θα είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός.

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι αυτό θα δώσει στους Ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.