ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «αναστατωμένοι» ΑΝΕΛ «στοχοποιούν» τον Κοτζιά

08:09 - 21 Σεπ 2018 | Πολιτική
Οι «αναστατωμένοι» ΑΝΕΛ «στοχοποιούν» τον Κοτζιά
Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους ΑΝΕΛ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση που πρόκειται να κρατήσουν διχάζει το κόμμα, που στην προσπάθειά του να ξεκαθαρίσει τη θέση του προχώρησε σε προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε προ ημερών πως οι επιλογές είναι τρεις: Να ρίξουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή. Να υπάρξει κυβερνητική απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα ή να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών.

Η τρίτη εκδοχή μοιάζει και ως η πιθανότερη (τουλάχιστον στο μυαλό των ΑΝΕΛ), αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ είπε πως εφόσον η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει τις εκεί απαιτούμενες διαδικασίες, θα συνεννοηθεί με τον κυβερνητικό του εταίρο για το πώς θα πορευτούν στη συνέχεια.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα πως ο Πάνος Καμμένος θα επιδείξει την απαιτούμενη ψυχραιμία και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας.

Στο διάστημα που ακολούθησε, εντός των ΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν δύο τάσεις. Αυτοί που τάσσονται με τον Πάνο Καμμένο και που λένε ότι αν χρειαστεί θα ρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να μην περάσει η Συμφωνία και αυτών που προτιμούν να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή και μάλιστα να την υπερψηφίσουν. Υπάρχουν δε και έντονες φήμες πως στελέχη των ΑΝΕΛ ενδέχεται να πολιτευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Η κεντρική γραμμή των ΑΝΕΛ, πάντως, παραμένει ταυτισμένη με τη φράση: «Αν χρειαστεί, θα ρίξουμε την κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Ίσως γι` αυτό αντέδρασαν πολύ αιχμηρά στις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε σίγουρος για τις διαδικασίες, θεωρώντας αυτονόητο πως η ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και αμέσως μετά η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εξέφρασε μάλιστα τη σιγουριά του πως θα υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών από άλλα κόμματα (υπονοώντας του ΑΝΕΛ).

Οι ΑΝΕΛ αντέδρασαν άμεσα με προσωπική επίθεση στον κ. Κοτζιά και «καρφιά» πως δεν έχει εκλεγεί ποτέ από τον ελληνικό λαό.

«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία.

Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό.Κρίμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

Η επίθεση στον Νίκο Κοτζιά, είναι αλήθεια, πάντως, ότι βολεύει. Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να αντιδρούν, αλλά δεν διαταράσσονται και οι σχέσεις Καμμένου με τον Τσίπρα. Όλοι κερδισμένοι.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.