ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Το «Ναι» στο 90%, αλλά με τεράστια αποχή

22:15 - 30 Σεπ 2018 | Πολιτική
Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Το «Ναι» στο 90%, αλλά με τεράστια αποχή
Το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 90, στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, η αποχή ήταν τεράστια και ουσιαστικά αλλοιώνει το αποτέλεσμα.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.

Η συμμετοχή, όμως, αγγίζει οριακά το 35%, πολύ κάτω δηλαδή από το όριο του 50% + μία ψήφο που απαιτεί το Σύνταγμα για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που περιπλέκει ιδιαίτερα την υπόθεση, καθώς η μεγάλη αποχή ενισχύει τη θέση της αντιπολίτευσης που είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως προτίθεται να προχωρήσει κανονικά και να στείλει τη συμφωνία στη Βουλή. Με την αποχή στο 65%, όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει η κυβέρνησή του να επισφραγίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό σημαίνει πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή της πΓΔΜ για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Από ελληνικής πλευράς, η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε πανηγυρικό τόνο, τόνισε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι άκυρο.

Την ίδια ώρα το ελληνικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει "αντιφατικό" το αποτέλεσμα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.