ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακαδημαϊκές «φωνές»: Η σχολή στα Ψαχνά και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

09:56 - 03 Οκτ 2018 | Πολιτική
Ακαδημαϊκές «φωνές»: Η σχολή στα Ψαχνά και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Την έντονη κριτική Πανεπιστημιακών έχουν συναντήσει οι κινήσεις της κυβέρνησης να ανοίξει τις πόρτες, ουσιαστικά, σε όλους τους αποφοίτους των λυκείων, για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Τούτο, όπως αναφέρουν στο Reporter.gr, επιτυγχάνεται με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων αλλά και τη μετατροπή με συνοπτικές διαδικασίες των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Όπως μεταφέρουν στο Reporter.gr ακαδημαϊκοί κύκλοι η κατάσταση παραπέμπει σε συνολική υποβάθμιση των ΑΕΙ, καθώς πολλά, ειδικά από τα νέα, λειτουργούν χωρίς διοικητικό προσωπικό, με καθηγητές που έχουν αναγορευτεί με συνοπτικές διαδικασίες, με ακαδημαϊκά αντικείμενα που παραπέμπουν όχι σε θεσμοθετημένα επιστημονικά πεδία αλλά σε αντίστοιχα που θα μπορούσαν να ανήκουν σε ΙΕΚ ή το πολύ σε ΤΕΙ.

Στέκονται, δε, στο ότι σχολές ΤΕΙ που φυτοζωούσαν, μπαίνουν χωρίς όρους και αξιολόγηση στην ομπρέλα καταξιωμένων ΑΕΙ όπως το ΕΚΠΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρουν την ένταξη του ΤΕΙ Ψαχνών γα τα λιμενικά έργα και τη λιμενική  πολιτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και τη δημιουργία νέων χωρίς υποδομή (Αστροφυσικής). «Ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με την υποβάθμιση των δημοσίων» αναφέρουν. Την ίδια ώρα στέκονται στο ότι προωθείται μονιμοποίηση λεκτόρων κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά διεθνώς.

Η όλη εικόνα, τονίζεται σχετικά, δημιουργεί συνθήκες υποβάθμισης συνολικά του Πανεπιστημίου, ενώ υποβαθμίζεται η προσπάθεια για μια σύνθεση μιας ολιστικής πολιτικής που θα έχει στόχο και την τεχνική εκπαίδευση και τη στήριξη του δημοσίου Πανεπιστημίου με ορίζοντα τη νέα αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη συνήλθε η ολομέλεια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών που εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στις προθέσεις της κυβέρνησης. Πάντως η σύνοδος της Συγκλήτου διακόπηκε από την παρέμβαση των ΕΑΑΚ που και αυτά πάντως από τη σκοπιά τους κάνουν λόγο για υποβάθμιση των ΑΕΙ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.