ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστηριακοί πονοκέφαλοι στην κυβέρνηση από τράπεζες, κόκκινα δάνεια και FFG

08:35 - 04 Οκτ 2018 | Πολιτική
Χρηματιστηριακοί πονοκέφαλοι στην κυβέρνηση από τράπεζες, κόκκινα δάνεια και FFG
Η κατάσταση στο χρηματιστήριο με τη συνεχή πτώση των τραπεζικών μετοχών, αλλά και τα φαινόμενα τύπου Folli Follie βάζουν την κυβέρνηση ενώπιον νέων προκλήσεων που μέσα στην εφορία εξόδου από τα μνημόνια είχαν περάσει στη σκιά. Ο λόγος για το πώς κινείται το τραπεζικό σύστημα, ποιες είναι οι παθογένειές του, τι πρέπει να γίνει και αν η κυβέρνηση πράττει τα δέοντα ώστε να παραμείνει σε τροχιά η προσπάθεια εξυγίανσης του.

Πέρα από αυτό, η υπόθεση της Folli Follie έρχεται να καταδείξει ότι υπάρχουν κενά στην εποπτική διαδικασία των εταιριών και της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, σε επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία «Σώμα Ορκωτών Λογιστών» στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυσή της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε, ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά σε όλη τη κλίμακα της εταιρικής διακυβέρνησης, τη ρύθμιση των αγορών και τη θωράκιση της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι στην περίπτωση της χρεοκοπίας του ομίλου Μαρινόπουλου κινδύνευσαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ η περίπτωση της Folli Follie έκανε τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και στην αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τελικά της χώρας. Άφησε, δε, αιχμές κατά όσων αδρανούν έναντι τέτοιων φαινομένων κρυβόμενοι πίσω από μια «δήθεν φιλοεπιχειρηματική ρητορική». Εξήγγειλε δε νέο πλαίσιο εποπτείας των επιχειρήσεων με αλλαγή σχετικής νομοθεσίας Ν 4318/14, με εισαγωγή του θεσμού της προληπτικής εποπτείας κι ενίσχυση του ρόλου των ορκωτών λογιστών).

Την ίδια ώρα χθες, η κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου οδήγησε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει το απόγευμα σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου.

Κόκκινα δάνεια και επιτροπή κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο τονίστηκε χθες ότι θα υπάρξει στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Παράλληλα τονίστηκε ότι θα προωθηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τι συζητήθηκε;

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

  • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
  • Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση
  • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα
  • Διαρκής μείωση της ανεργίας
  • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.