ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εξορύξεις στην Αν. Μεσόγειο φέρνουν πιο κοντά Αθήνα-Ουάσιγκτον

08:45 - 10 Οκτ 2018 | Πολιτική
Οι εξορύξεις στην Αν. Μεσόγειο φέρνουν πιο κοντά Αθήνα-Ουάσιγκτον
Επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για 5 έως 10 χρόνια φαίνεται ότι είναι στα σκαριά μετά τη χθεσινή σειρά επαφών του υπουργού Άμυνας σε State Department και Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, αλλά είχε κι επαφές στο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής John Sullivan.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη συνάντηση το θέμα επέκτασης για μεγάλο χρόνο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας είναι σε τροχιά και δεν αποκλείεται να υπογραφεί ρπιν τις εκλογές. Επίσης, το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μάτις, σε δηλώσεις του, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ως ενδεχόμενο την πιθανότητα για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται το θέμα της βάσης στην Κάρπαθο έχει τεθεί επί τάπητος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας στρατηγικής για την έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου όπου και το μεγάλο εξορυκτικό ενδιαφέρον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ», σχολίασε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις το μετά τη συνάντηση στο Πεντάγωνο.

Όπως αναφέρεται, δε, η ελληνική πλευρά προτείνει και την αξιοποίηση υφιστάμενων στρατιωτικών υποδομών σε Καλαμάτα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη από την αμερικανική πλευρά εφόσον κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα ενισχύει τον άξονα ΗΠΑ – Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - Αίγυπτος σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την τουρκική παρουσία στην περιοχή.

«Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε στις δηλώσεις του χθες, ο υπουργός Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν περπατήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, να δημιουργηθεί στην περιοχή, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας. Ωστόσο η πλευρά των ΗΠΑ επιμένει στο ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:54 - 10 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.