ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αθήνα ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάιερ

11:28 - 11 Οκτ 2018 | Πολιτική
Στην Αθήνα ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάιερ
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier και εγκάρδια ήταν, μάλιστα, η υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του προς τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα ο κ. Steinmeier είχε καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον υποδέχθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάιερ: Μόνο με επίλυση του ονοματολογικού θα μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Μήνυμα στην Ευρώπη ότι η πΓΔΜ δεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως για ένταξη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και λύση στο ζήτημα της ονομασίας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία», ξεκαθάρισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρόεδρος έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει πλήρη σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας χαρακτηρίζοντάς τις άριστες.

Παράλληλα τόνισε πως προτεραιότητα των δύο χωρών είναι η θωράκιση της Ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ, απέναντι στην διεθνή οικονομική κρίση.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, να εγκαταλείψουμε πολιτικές μιας σκληρής και αδιέξοδης λιτότητας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως πρέπει ευρωπαϊκά κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες αλληλεγγύης όσον αφορά το προσφυγικό, να καταλάβουν ότι παραβιάζουν βασικές αρχές της Ευρώπης.

Οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία με το πέρασμα των δεκαετιών, ωστόσο τονίζυν ότι η κοινή ιστορία των δύο χωρών περιλαμβάνει, εκτός από πολλά σημεία ακμής, και πολλά καταστροφικά γεγονότα. «Διατηρούμε αρμονικές και στενές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Και πάνω από όλα είναι οι αμέτρητες ανθρώπινες σχέσεις που συνδέουν τις χώρες μας. Όμως αυτή η φιλία ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητη» γράφουν οι δύο άνδρες, επισημαίνοντας την ευθύνη για διαφύλαξη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που απορρέει «ειδικά από το επώδυνο κεφάλαιο των σχέσεών μας».

«Χρειαζόμαστε αυτήν την κοινή Ευρώπη στον κόσμο του σήμερα περισσότερο και πιο επειγόντως από πριν. […] Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την ενωμένη Ευρώπη και όπου είναι εφικτό να την ενισχύσουμε – αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον» προσθέτουν, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής στις αξίες που στήριξαν την Ε.Ε. μέχρι σήμερα, «στις θεμελιώδεις αρχές, στις κοινές πολιτιστικές και πνευματικές ρίζες και στην αλληλεγγύη των μελών της».

Στο τραπέζι οι επανορθώσεις

Στο μεταξύ, το ζήτημα της διεκδίκησης γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων που θέτει εκ νέου η ελληνική πλευρά απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος συνδέει την ανακίνηση του ζητήματος με τη συγκυρία της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου Σταϊνμάιερ στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα διατυπώνει για μία ακόμη φορά αξιώσεις για καταβολή επανορθώσεων – ακριβώς με την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Σταϊνμάιερ», γράφει η Münchner Merkur στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για διεκδίκηση χρηματικού ποσού που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 376 δισ. ευρώ, επικαλούμενη προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που βασίστηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των γερμανικών Αποζημιώσεων, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί προσεχώς.

«Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια πολιτικής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα εξήλθε στα μέσα Αυγούστου από τον μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε.. Το αποτέλεσμα αυτής της χρονικής περιόδου είναι πάντως απογοητευτικό. Η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα μπόρεσε μεν να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο οι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν προκειμένου να τονωθεί και πάλι η ελληνική οικονομία», γράφει η Münchner Merkur και προσθέτει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα ενδέχεται να αποτύχει. Και ήδη διατυπώνεται μια νέα αξίωση: η Γερμανία καλείται να καταβάλει επανορθώσεις για το διάστημα της παραμονής των ναζί στην Ελλάδα, (σ.σ. και διατυπώνεται) σε μια στιγμή που συμπίπτει με την επίσκεψη του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.