ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «ευχαριστώ» του Τραμπ στον Ερντογάν-Η απάντηση του Τούρκου Προέδρου

21:55 - 13 Οκτ 2018 | Πολιτική
Το «ευχαριστώ» του Τραμπ στον Ερντογάν-Η απάντηση του Τούρκου Προέδρου
Πανηγυρικά tweets του Ντόναλντ Τραμπ ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, έπειτα από σχετική απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Ο πάστορας επέστρεψε στις ΗΠΑ αργά το απόγευμα του Σαββάτου και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο.

Το «τετ α τετ» έγινε γνωστό από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει το «ραντεβού» των δύο ανδρών.

«Είναι υπέροχο που θα δω και θα συναντήσω τον Μπράνσον. Πρόκειται για έναν σπουδαίο Χριστιανό, ο οποίος βίωσε μια σκληρή εμπειρία» τόνισε, μεταξύ άλλων. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη βοήθειά του.

Η απάντηση Ερντογάν

Στα «τιτιβίσματα» του Αμερικανού προέδρου απάντησε λίγο αργότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αγαπητέ, κύριε Πρόεδρε, όπως πάντα επισήμαινα, η τουρκική δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι «ΗΠΑ και Τουρκία θα συνεχίσουν τη συνεργασία ως σύμμαχοι και θα πολεμούν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα είχε πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την επιβολή κυρώσεων και τιμωρητικών δασμών εις βάρος της τουρκικής οικονομίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη βαθιά συναλλαγματική κρίση της γειτονικής χώρας.

Ο Μπράνσον, ο οποίος διέμενε μόνιμα επί σχεδόν δύο δεκαετίες στη Σμύρνη, κατηγορήθηκε από την Άγκυρα για συμμετοχή στους Γκιουλενιστές, αλλά και στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, και το φθινόπωρο του ίδιου έτους συνελήφθη.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, η τουρκική δικαιοσύνη, αφού πρώτα τον είχε θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό, αποφάσισε την Παρασκευή να άρει όλους τους περιοριστικούς όρους και να του επιτρέψει την έξοδο από τη χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.