ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανασφάλειες» Τσίπρα, βεντέτα Καμμένου-Κοτζιά και οι ΑΝΕΛ υπό... διάλυση

07:34 - 17 Οκτ 2018 | Πολιτική
«Ανασφάλειες» Τσίπρα, βεντέτα Καμμένου-Κοτζιά και οι ΑΝΕΛ υπό... διάλυση
Μία κυβέρνηση σε... κρίση, ένας Πρωθυπουργός που ζητά από τους υπουργούς του δεσμεύσεις πως δεν θα τον ρίξουν, κορυφαίοι υπουργοί (Κοτζιάς-Καμμένος) που τσακώνονται μεταξύ τους και το συγκυβερνών κόμμα (ΑΝΕΛ) που εμφανίζει σημάδια διάλυσης, συνθέτουν το σκηνικό που προκύπτει μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει διαβεβαιώσεις από τη μεριά των ΑΝΕΛ σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει στην κατάθεση νέας πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης και στο Μαξίμου θεωρούν πως πέτυχε το σκοπό του. Όπως αναφέρουν πηγές το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός πήρε τις δεσμεύσεις που ήθελε και πλέον μπορεί να δηλώνει βέβαιος πως η κυβέρνηση προχωρά κανονικά, μέχρις ότου επιλέξει να προκηρύξει μόνη της εκλογές και όχι επειδή θα πέσει από ενδεχόμενες... αποστασίες.

Ακόμη κι αν κάποιος, ωστόσο, δεχθεί τα παραπάνω, δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και μετά από αυτό.

Τσακωμός Κοτζιά-Καμμένου

Η κόντρα Κοτζιά - Καμμένου όχι απλά δεν έχει υποχωρήσει,αλλά εκφράστηκε με έντονους διαλόγους μέσα στην κλειστή αίθουσα του υπουργικού, που σημειωτέον για πρώτη φορά δεν είχε κάμερες στη διάρκεια της εναρκτήριας τοποθέτησης του Πρωθυπουργού. Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τον "τσακωμό" του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας δείχνει πως υπάρχουν ανοιχτές πληγές που δεν πρόκειται να κλείσουν εύκολα. Ο Πάνος Καμμένος δεν δείχνει διάθεση μεταμέλειας για όσα είπε στις ΗΠΑ περί plan b στο Σκοπιανό, ενώ παράλληλα κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά ότι είχε δεσμευθεί πως δεν θα φέρει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, πριν από τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, βέβαια ό υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, αν προκύψει πρόταση μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν όμως έρθει η Συμφωνία στη Βουλή δεν το αποκλείει, απλώς πιστεύει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ, επειδή οι διαδικασίες θα κολλήσουν στην ΠΓΔΜ.

Αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ- Φουρτουνιασμένοι οι ΑΝΕΛ

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, δεν δημιουργεί μόνο κόντρες ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Προκαλεί ρωγμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ασκείται πια έντονη κριτική από συγκεκριμένα στελέχη στον Πάνο Καμμένο. Στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί ερωτηματικά η απόφαση για αναβολή της Πολιτικής Γραμματείας που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως και εντός των ΑΝΕΛ, υπάρχει εικόνα.. διάλυσης.

Από τους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ μόλις δύο (Κόλλια-Τσαρουχά και Κατσίκης) τάσσονται ξεκάθαρα με τη γραμμή Καμμένου. Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται και να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος το έχει πει δημόσια, ενώ το ίδιο έκανε μετά το υπουργικό της Τρίτης και η Έλενα Κουντουρά, λέγοντας πως θα ψηφίσει "κατά συνείδηση".

Σε μία προσπάθεια, πάντως, να ηρεμήσουν τα πνεύματα, πηγές των ΑΝΕΛ αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ρίξουν την κυβέρνηση.

Αντιπολίτευση: Δεν ξανάγινε!

Όπως είναι βέβαια φυσικό, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν τη στάση του Πρωθυπουργού, αλλά και τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης που δείχνει αστάθεια.

Η ΝΔ σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του από τους οποίους ζήτησε να δεσμευτούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό:

«Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε:

«Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους».

Ανάλογες αντιδράσεις είχαν επίσης ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση παίζει "θέατρο", "για να κρατήσουν τις καρέκλες".

Όπως και να "διαβάζει" κανείς τα παραπάνω, μόνο για ένα πράγμα μπορεί να είναι σίγουρος. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες, θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα έχει την άνεση να προχωρήσει για αρκετούς μήνες ακόμα, ίσως και για το τέλος της τετραετίας. Αν, όμως, οι Σκοπιανοί εγκρίνουν τη Συμφωνία και αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, τότε πιθανότατα να επισπευθούν οι εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.