ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φως» στα «μυστικά κονδύλια» ζητά η αντιπολίτευση-Τι απαντά ο Βούτσης

15:05 - 18 Οκτ 2018 | Πολιτική
«Φως» στα «μυστικά κονδύλια» ζητά η αντιπολίτευση-Τι απαντά ο Βούτσης
Το θέμα των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, υψώνει η αντιπολίτευση στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με ανακοινώσεις του ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η κόντρα Καμμένου - Κοτζιά ξεκίνησε από το Σκοπιανό, αλλά φούντωσε και κορυφώθηκε με αφορμή τα μυστικά κονδύλια.

Το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά μάλιστα διαρρέει τις σχετικές πληροφορίες και αφήνει να εννοηθεί πως μόνο το ΥΠΕΞ δίνει συγκεκριμένα στοιχεία για τα μυστικά κονδύλια. Ζήτησε να πράξουν το ίδιο και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Άμυνας, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.
Το ζήτημα φαίνεται πως τέθηκε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός έμεινε και σε αυτό αμέτοχος και σε συνδυασμό με την κρίση για το Σκοπιανό, ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του.

Το θέμα έθεσε και στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, που ζήτησε άμεσες εξηγήσεις για το θέμα των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «το προσχέδιο του προϋπολογισμού συζητείται σε μια αρνητική συγκυρία για τη κυβέρνηση και τη χώρα, στα απόνερα της παραίτησης Κοτζιά». «Υπάρχουν πρωτοφανή υπονοούμενα για τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις. Σαν να μην έφτανε η αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, εσείς οι ίδιοι θέτετε ερωτήματα για τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητούσε εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: "Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας", τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανάλογο ερωτήματα θέτει και το ΚΙΝΑΛ, που απευθυνόμενο στον Πρωθυπουργό αναφέρει:

  • «Αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν των πολιτικών διαφωνιών, η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την "προώθηση" της συμφωνίας των Πρεσπών;
  • Αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών;».

 Τι απάντησε ο Βούτσης
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος υποβάθμισε το θέμα λέγοντας πως  "δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής".
Τόνισε δηλαδή ότι μόνο το ΥΠΕΞ έχει μυστικά κονδύλια και για αυτά ενημερώνεται η Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος. Κάλυψε δηλαδή και τον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας πως ο μεν πρώτος είχε κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια, ενώ για τον δεύτερο δεν προκύπτει ότι το υπουργείο του διαχειρίζεται απόρρητα κονδύλια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.