ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΠΓΔΜ ψηφίζει «ναι», αλλά ο Κοτζιάς παραδίδει το ΥΠΕΞ στον Τσίπρα

10:11 - 20 Οκτ 2018 | Πολιτική
Η ΠΓΔΜ ψηφίζει «ναι», αλλά ο Κοτζιάς παραδίδει το ΥΠΕΞ στον Τσίπρα
Σουρεαλιστική παραμένει η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή της πΓΔΜ και τη σημερινή παράδοση-παραλαβή στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Ο υπέρμαχος και συνυπογράφων της συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς, παραιτείται από το ΥΠΕΞ και παραδίδει τη σκυτάλη στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αντίθετα, ο αντιφρονούντας Πάνος Καμμένος παραμένει στην κυβέρνηση χωρίς να αλλάζει θέση για το «σκοπιανό». Ωστόσο από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ρίξει τους τόνους μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, με τον οποίο θα συναντηθεί στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως υπουργός Εξωτερικών. Η τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν πολύ σύντομη καθώς ο κ. Τσίπρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

 

 

Η πρώτη δήλωση Κοτζιά

Στη λακωνική δήλωση πως είναι… «ο πιο ευτυχής παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών!» προχώρησε, περνώντας για τελευταία φορά το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, το πρωί του Σαββάτου.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα πριν την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον Αλέξη Τσίπρα, που αναλαμβάνει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ.

Το οργιώδες παρασκήνιο στη χθεσινή συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

Έπειτα από μία θυελλώδη ημέρα με έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, η βουλή της ΠΓΔΜ συνεδρίασε τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής με την πλειοψηφία να εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών, δηλαδή 80 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, τελικά βρέθηκαν οι οκτώ ψήφοι επιπλέον που έψαχνε η κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσει την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία.

 

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, MME στην ΠΓΔΜ μετέδιδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε βρει την πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Ακολούθησε διάψευση από τη μεριά της αντιπολίτευσης, αλλά και έντονες πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις, όπως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που παρότρυναν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν.

 

Ακολούθησε ένα ... θρίλερ διαβουλεύσεων με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει μέχρι και δωροδοκίες.

 

Το πρώτο χτύπημα Καμμένου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εκδηλώθηκε χθες αργά το βράδυ, τουιταρε και υιοθέτησε τα περί δωροδοκίας βουλευτών του VMRO για να υπερψηφίσουν την πρόταση Ζάεφ και καταλήγοντας: «Ντρέπομαι».

 

Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο... των Σκοπίων ο οποίος του συνέστησε να μην ακούει και να μην μοιράζεται τα fake news περί δωροδοκιών. Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κυβερνητικό εταίρο και τα επόμενά του βήματα καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει πως  δεν θα ανεχτεί άλλο φαινόμενο διγλωσσίας.

 

Νίμιτς: Ικανοποίηση για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Σε δήλωσή του στη «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America), ο κ. Νίμιτς χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» για ολόκληρη την Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά, μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει:

 

«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 20 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.