ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Παπακώστα θα πει «ναι» στις Πρέσπες αλλά με... προϋποθέσεις

10:55 - 20 Οκτ 2018 | Πολιτική
H Παπακώστα θα πει «ναι» στις Πρέσπες αλλά με... προϋποθέσεις
Για τη βούλησή της να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μίλησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι προϋπόθεση για να ψηφίσει τη Συμφωνία, είναι να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για τη γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ορίζει πως η γλώσσα της ΠΓΔΜ – που θα λέγεται «μακεδονική» – ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα Σκόπια παραδέχονται επίσης ότι τόσο η γλώσσα όσο και άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της Ελλάδας. Επίσης το κείμενο της συμφωνίας παραχωρεί «υπηκοότητα», όχι ακριβώς εθνότητα.

 

Η κυρία Παπακώστα φαίνεται, ωστόσο, πως ζητά ακόμη πιο σαφείς διακρίσεις, ενώ ζητά μάλιστα η ερμηνευτική δήλωση να υπογραφεί και από τα Σκόπια. Ταυτόχρονα η κυρία Παπακώστα ανέφερε πως απευθύνει την πρότασή της στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.