ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις λόγοι της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου

11:55 - 24 Οκτ 2018 | Πολιτική
Οι τρεις λόγοι της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου
Τρεις είναι οι λόγοι βασικοί λόγοι για τους οποίους ανακριτές και εισαγγελέας διέταξαν την προσωρινή κράτηση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκιση τους.

Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι:

•    Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.

•    Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

•    Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

 Οι απολογίες και το κατηγορητήριο

Η απόφαση της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου ελήφθη έπειτα από τις μαραθώνιες απολογίες του ζευγαριού, στη διάρκεια των οποίων δεν έπεισαν για την αθωότητά τους.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συγκεκριμένα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. "Παράνομο χρήμα" που κατά το κατηγορητήριο συνδέεται με τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι' αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Πέρασαν την νύχτα στην ΓΑΔΑ και εντός της ημέρας αναμένεται να μεταχθούν αντίστοιχα στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.