ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας… αγγίζει τους 151 που χρειάζεται στη μετά-Καμμένου εποχή

09:11 - 30 Οκτ 2018 | Πολιτική
Ο Τσίπρας… αγγίζει τους 151 που χρειάζεται στη μετά-Καμμένου εποχή
Όσο κι αν ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε από την κυβέρνηση επειδή θεώρησε πως ο Αλέξης Τσίπρας «προτίμησε» τον Πάνο Καμμένο αντί για τον ίδιο, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να σχεδιάζει τη μετά-Καμμένου εποχή και φαίνεται πως αγγίζει πια τον μαγικό αριθμό 151.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το γυαλί της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο έχει πια ραγίσει και δεν ξανακολλά. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές και επιθυμεί να δημιουργήσει μία νέα πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.

Συντεταγμένα βέβαια δεν φαίνεται πως μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο με ένα η περισσότερα συγκεκριμένα κόμματα, καθώς ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι δεν επιθυμούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστεύουν, ωστόσο, μπορούν να διαμορφώσουν μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία με… σποραδικές ψήφους.

Αυτές, υποστηρίζουν πάντα κυβερνητικές πηγές, μπορούν να προέλθουν από τους ΑΝΕΛ, που είναι διχασμένοι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως η Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και από «αντάρτες» του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Αυτά είναι τα κομμάτια του παζλ που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί αυτή την περίοδο να ενώσει και φαίνεται πως υπάρχει δυνατότητα να τα καταφέρει.

Μέχρι λοιπόν να έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση πιστεύει πως θα έχει προλάβει να διαμορφώσει τη νέα της πλειοψηφία. Έστω και οριακή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές. Έχει επίσης τη στήριξη της υφυπουργού πλέον, Κατερίνας Παπακώστας. Σύνολο 146.

Σε αυτούς προσθέστε και τους διαφωνούντες με τη γραμμή Καμμένου βουλευτές των ΑΝΕΛ. Αυτοί είναι οι Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις. Σύνολο 149.

Λείπουν άλλοι δύο. Ο βουλευτής νούμερο 150 θεωρείται πως είναι ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού και ο 151ος ο Γιώργος Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, που τα έχει… σπάσει με τον Βασίλη Λεβέντη.

Ως… εφεδρεία υπάρχει επίσης και ο ανεξάρτητος, Χάρης Θεοχάρης, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, εφόσον προκύψει τέτοια διαδικασία στη Βουλή.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.