ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης: Να μην κάνουμε μόχλευση του πολιτικού συστήματος

15:06 - 31 Οκτ 2018 | Πολιτική
Ξυδάκης: Να μην κάνουμε μόχλευση του πολιτικού συστήματος
Την ανάγκη ύπαρξης θεσμικών αντίβαρων στο πολίτευμά μας με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος επισήμανε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Ελένη Καλογεροπούλου ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Νομίζω ότι έχει συζητηθεί πολύ σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν θέλουμε πιο σταθερούς εκλογικούς κύκλους, μπορούμε να εξετάσουμε τον τρόπο εκλογής. Π.χ. παλιότερα επικαλούμασταν εθνικούς λόγους και την οικονομική κατάσταση, αλλά τώρα μπορούμε να εξομαλύνουμε τον κύκλο και να μην κάνουμε μόχλευση του πολιτικού συστήματος» τόνισε ο κ. Ξυδάκης  και προσέθεσε: «Η μια προσέγγιση είναι ότι πρέπει να υπάρχει κι άλλος ένας πυλώνας στο πολιτικό σύστημα, με αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση. Να υπάρχουν αντίρροποι μηχανισμοί. Με την αναθεώρηση του ‘85 το Σύνταγμα είναι, όπως λέμε, «πρωθυπουργο-κεντρικό».

Άσκησε, δε, έντονη  κριτική στη στάση της Ν.Δ. συνολικά στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. «Διακρίνω μια υπεροψία και μια διάθεση να κρυφτούν πίσω από την άποψη «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Αν δεν συμφωνεί στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ο κ. Μητσοτάκης να το πει ευθέως. Η κυβέρνηση έχει ένα σοβαρό σκεπτικό. Όμως δεν μπορεί να λέει κανείς σοβαρά ότι αν δεν αλλάξει το άρθρο 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) δε θα πρέπει να αλλάξει το 86 (περί ευθύνης υπουργών)… Ας έλθει στη Βουλή για να ολοκληρωθεί η συζήτηση κι ας συμφωνήσουμε. Όταν, αντίστοιχα, το είχε πει ο κ. Σαμαράς η  πρόταση δεν ήλθε ποτέ στη Βουλή».

Επιπλέον για άλλη  μια φορά τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων εκκλησίας – πολιτείας. «Κατά τη δική μου εκτίμηση, έτσι υποβοηθείται στην αποστολή της και η εκκλησία. Το αίτημα για ένα ουδετερόδοξο κράτος είναι αίτημα του Διαφωτισμού, μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Για τη διασφάλιση του «πυρήνα» της εκκλησίας, δεν είναι ωφέλιμο να «κρατικοποιούμε» τη θρησκεία και να τη μετατρέπουμε σε νομικό πρόσωπο, σε κρατικό φορέα. Αυτό πρώτα από όλα δεν βοηθά την ίδια» ανέφερε.

Τέλος αναφερόμενος στην ένταση στις σχέσεις με την Αλβανία επέστησε την προσοχή όλων καθώς η έρευνα συναντά προσκόμματα από την αλβανική πλευρά τονίζοντας την ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας στην περιοχή.

«Όπως καταφαίνεται, το πιο «εύκολο» θέμα στην εξωτερική πολιτική είναι το Μακεδονικό. Εκεί γίνεται πολιτικός χειρισμός, υπάρχουν κι από τις δυο πλευρές ενέργειες και μια στρατηγική σύγκλισης. Με την ένταση σε άλλα «μέτωπα», δικαιώνεται το επιχείρημα ότι μια συμφωνία στο Μακεδονικό θα βοηθήσει τη σταθερότητα όλης της περιοχής» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.