ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε ο δρόμος για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

21:04 - 01 Νοε 2018 | Πολιτική
Άνοιξε ο δρόμος για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο
Το πράσινο φως πήρε από τη Βουλή ο δρόμος για τη δημιουργία και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Στο νομοσχέδιο, «υπέρ» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».

«Η Ελλάδα έρχεται, επιτέλους, να αξιοποιήσει τη θέση της ως διεθνές κέντρο συνδυασμένων μεταφορών», είπε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και υπογράμμισε ότι με την σημερινή εξέλιξη αναβαθμίζεται η γεωπολιτική θέση της χώρας, προσελκύονται νέες παραγωγικές και μεταποιητικές δομές, οικοδομούνται σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίων παραγωγικών δραστηριοτήτων με τις βαλκανικές χώρες. Ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης: «Μας λέτε ότι είναι πολύ χαμηλό το τίμημα και ότι είναι φιλέτο. Γιατί τότε, τόσες διαγωνιστικές διαδικασίες που κάνατε, από το 2006 έως το 2009, το 2010 και το 2011, βγήκαν άγονες; Και γιατί προσήλθε μόνο μια προσφορά το 2016, αφού είναι φιλέτο;».

Ο κ. Σπίρτζης απάντησε και στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της σε μια σύμβαση που αποτελεί σκάνδαλο: «Μας καταγγέλλετε, για σκανδαλώδη σύμβαση σε μια σύμπραξη που το 80% το έχει η ΕΤΒΑ, που είναι το ελληνικού δημοσίου; Διαπλεκόμαστε με το ελληνικό δημόσιο; Για αυτό μας καταγγέλλετε; Ακόμη και έτσι όμως, δεν ισχύει. Αν υπήρχε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, προφανώς δεν θα περνούσε, ούτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτε από μια σειρά διαδικασιών που έχουν προηγηθεί».

 «Αυτή η σύμβαση, την οποία φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, είναι εξόχως προβληματική, αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, περιλαμβάνει αντισυνταγματικές διατάξεις και αποτελεί αποτέλεσμα περίεργων αποφάσεων και ζυμώσεων, οι οποίες εγείρουν πολλά ερωτηματικά», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραμανλής. «Πιστεύουμε στην ανάγκη αξιοποίησης του Θριασίου, που θα ενισχύσει τον ρόλο του Πειραιά στον θαλάσσιο διάδρομο της Ασίας και της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να στηρίξουμε τη συγκεκριμένη σύμβαση που έχετε φέρει με διαφοροποιημένους όρους από αυτούς της προκήρυξης», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επισήμανε ότι κατατέθηκε μία μοναδική προσφορά. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε να στηρίξουμε μία σύμβαση, στην οποία προβλέπεται εφάπαξ τίμημα, μειωμένο κατά 50%, με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ», είπε ο κ. Καραμανλής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.