ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Ποιοι, ποιους και πώς θα ψηφίζουν

08:22 - 05 Νοε 2018 | Πολιτική
Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Ποιοι, ποιους και πώς θα ψηφίζουν
Το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί ίσως το πλέον ενδιαφέρον στην πολιτική ζωή του τόπου στην τρέχουσα περίοδο. Η κυβέρνηση, έστω και μετά από πολύ πίεση αποφάσισε να ανοίξει το θέμα και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, δεσμεύθηκε πως θα λυθεί εντός αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Υπάρχουν, ωστόσο, βασικά τεχνικά σημεία που παραμένουν υπό συζήτηση.

Ποιοι θα ψηφίζουν           

Η πρώτη  μεγάλη απόφαση που καλείται να πάρει η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι το ποιοι Έλληνες του Εξωτερικού θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

Μέχρι στιγμής, τρεις σκέψεις είναι οι επικρατέστερες:

-Να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και έχουν την υπηκοότητα, ανεξάρτητα αν είναι γραμμένοι ή όχι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους.

-Να ψηφίζουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι ήδη στους εκλογικούς καταλόγους.

-Να ψηφίζουν όσοι έφυγαν πρόσφατα. Δεν είναι δεύτερης ή τρίτης γενιάς Έλληνες του Εξωτερικού και έχουν την προοπτική να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους.

Το πιθανότερο είναι να ισχύσει ασφαλώς το δεύτερο σενάριο.

Ποιους θα ψηφίζουν

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι Έλληνες του Εξωτερικού θα σταυρώνουν υποψηφίους και σε ποιες περιφέρειες. Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουν μόνο το κόμμα της αρεσκείας τους, χωρίς σταυρό;

Βάσει του ρεπορτάζ, η δημοφιλέστερη εκδοχή ανάμεσα στους πολιτικούς είναι να ψηφίζουν οι ομογενείς μας με βάση τον τόπο καταγωγής τους. Αν κάποιος ανήκει σε εκλογικό κατάλογο πχ στην Ηλεία, να έχει δικαίωμα να σταυρώσει βουλευτές που κατεβαίνουν στο συγκεκριμένο νομό.

Η δεύτερη εκδοχή που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι τα κόμματα να ορίζουν βουλευτές ομογένειας ή να βάζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έναν ή περισσότερους ομογενείς, ώστε να δελεάσουν τους Έλληνες του Εξωτερικού και να τα επιλέξουν.

Τρίτη εκδοχή και απλούστερη είναι να ψηφίζουν μόνο κόμματα χωρίς σταυρό και χωρίς υποψήφιους βουλευτές ομογένειας.

Πώς θα ψηφίζουν

Τέλος, μένει να λυθεί το ζήτημα του τρόπου και του τόπου που θα ψηφίζουν οι ομογενείς μας.

Για παράδειγμα υπάρχει η σκέψη επιστολικής ψήφου.

Δεύτερη επιλογή είναι η ψήφος στο προξενείο της χώρας που ζει ο καθένας με φυσική παρουσία.

Τρίτη επιλογή να υπάρξει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.