ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος παρουσιάζει τα...χάλια της Ελλάδας σε υγεία, εκπαίδευση και μεταναστευτικό!

01:15 - 06 Νοε 2018 | Πολιτική
Επίτροπος παρουσιάζει τα...χάλια της Ελλάδας σε υγεία, εκπαίδευση και μεταναστευτικό!
Τα «μαύρα χάλια» που έχει η Ελλάδα, τόσον στον τομέα της υποδοχής και διαβίωσης μεταναστών όσον και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, περιγράφει σε έκθεση της που δίνεται σήμερα (6 Νοεμβρίου) στη δημοσιότητα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović!

Βασιζόμενη στα όσα διαπίστωσε «ιδίοις όμασι», από την επίσκεψη της στην Ελλάδα 25-29 Ιουνίου 2018, η Επίτροπος διαπιστώνει ότι στην χώρα δεν υπάρχει διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους ενώ είναι τραγικές οι συνθήκες υποδοχής και διαβίωσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και ένταξης των μεταναστών αλλά και για  να αναστρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις της λιτότητας, στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης», υποστηρίζει η Επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για το μεταναστευτικό υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες υποδοχής παραμένουν πολύ κάτω από αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. Και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, την ψυχολογική δυσπραγία και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και τους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Οι συνθήκες στέγασης προσφύγων και μεταναστών είναι ανεπαρκείς και δεν υπάρχει καμία κοινωνική υποστήριξη στα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών ενώ, γίνεται ευρεία χρήση του καθεστώτος «προστατευτικής κράτησης» σε πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να υπάρχει στέρηση της ελευθερίας τους, τονίζει στην έκθεση της η Επιτροπος.

Να σταματήσουν αμέσως οι κρατήσεις ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών  και να διασφαλισθεί η πρόσβαση τους στην ελληνική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, καταλήγει η Επίτροπος.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι « η Ελλάδα γίνεται χώρα προορισμού και δεν είναι πλέον απλά χώρα διέλευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες, δηλώνει κατηγορηματικά η Επίτροπος Mijatović, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας συνολικής και
μακροπρόθεσμης πολιτικής επικεντρωμένης ιδίως στην οικογενειακή επανένωση, τη μακροχρόνια διαμονή και την ιθαγένεια, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, τα μαθήματα γλώσσας και ένταξης, καθώς και την καταπολέμηση του ρατσισμού διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών.

Υγεία και Εκπαίδευση

Ιδιαίτερα ανήσυχη, εμφανίζεται στην έκθεση της η Επίτροπος, για τις επιπτώσεις της κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ειδικά στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Αναφέρεται σε ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και υπογραμμίζει ότι, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των ασθενών έχουν παρεμποδίσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

"Καλώ τις αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, την άρση των εμποδίων στην καθολική ιατρική κάλυψη και την υποστήριξη του τομέα της ψυχικής υγείας και της φροντίδας των ατόμων με αναπηρίες.»

 Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι περικοπές του προϋπολογισμού υποβάθμισαν περαιτέρω τις συνθήκες  ευημερίας των μαθητών, τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και είχαν επιπτώσεις στον σχολικό εξοπλισμό.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.