ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κοτζιάς προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι...σπόρος και πιθανώς «δελφίνος»

07:21 - 08 Νοε 2018 | Πολιτική
Διάθεση να παίξει... μπάλα μόνος του δείχνει τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ως επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ εμφανίζεται να κινείται ανεξάρτητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείει ακόμη και την αυτόνομη πορεία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθαρίζει βέβαια πως δεν υπάρχει περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που προκύψει κάποια πρόταση μομφής σε βάρος της, Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οι επόμενες εκλογές θα τον βρουν και πάλι συνοδοιπόρο με τον Πρωθυπουργό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open ο πρώην ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ να χαράξει αυτόνομη πορεία, ενώ είπε πως στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα στηρίξει απαραίτητα υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. "Θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα δουμε τι θα κάνουμε στις εκλογές", τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Πληροφορίες του Reporter αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς έχει τη σκέψη πως θα μπορούσε να ηγηθεί "σοσιαλιστικών δυνάμεων", ωστόσο, δεν θέλει να πάρει βιαστικές αποφάσεις. Υπάρχουν, πάντως κι άλλες ενδείξεις που φανερώνουν ότι ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη μέρα της Κεντροαριστέρας ή εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι.

Μία απο αυτές τις ενδείξεις είναι η απόφασή του να παρουσιάσει την Τετάρτη μία δική του πρόταση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς από την Κοζάνη τόνισε ότι το «Πράττω» θα καταθέσει δική του πρόταση:

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα. Διότι στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς εξειδικεύοντας την πρότασή του τόνισε πως «για αυτό εμείς κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% - 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό - γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή».

Συνυπολογίστε στα παραπάνω πως έδωσε συμβουλές στην κυβέρνηση να προσέξει αν θα τηρήσει τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ενώ άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό επειδή δείχνει να κάνει πίσω στην προώθηση προεδρικών διαταγμάτων για την Αιγιαλίτιδα ζώνη.

Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να χαράξει ο κ. Κοτζιάς αυτόνομη πορεία, πάντως εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ήδη αρκετούς πονοκεφάλους. Και σε μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές, ίσως βρεθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:20 - 08 Νοε 2018
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.