ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξυδάκης:Όπως προστατεύεται ο δημόσιος υπάλληλος να προστατευθεί κι ο ιερέας

18:25 - 08 Νοε 2018 | Πολιτική
Ξυδάκης:Όπως προστατεύεται ο δημόσιος υπάλληλος να προστατευθεί κι ο ιερέας
Την ανάγκη στο συνοδικό χαρακτήρα που είναι βασικό στοιχείο της ορθόδοξης παράδοσης και ανάδειξης των πρεσβυτέρων ως ενεργού πόλου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εν όψει της συμφωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ελληνικής Δημοκρατίας επισήμανε μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο ο Βουλευτής της Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Συμμερίζομαι όταν ακούω ότι οι ιερείς θέλουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Δεν μπορεί να ακούγεται παντοδύναμη μόνο η φωνή των αρχιερέων. Θα πρέπει να λαμβάνεται από την Εκκλησία σοβαρότατα υπόψη η φωνή και οι ανάγκες των ιερέων. Και στο Ταμείο, τη διαχείριση, θα πρέπει οι ιερείς, το Συνέδριο των Πρεσβυτέρων να έχουν βαρύνοντα, αποφασιστικό λόγο. Αυτή είναι η έγνοια και η μέριμνα των ανθρώπων που συγκροτούν την Εκκλησία. Δεν είναι μόνο οι αρχιερείς η Εκκλησία, είναι πάντες οι βαπτισθέντες, δηλαδή και οι πιστοί. Η πολιτεία με τη θέσπιση του νόμου που θα διατυπώσει τη συμφωνία μπορεί να θέσει το πλαίσιο που θα προστατεύσει τους ιερείς» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε: «Η παράδοση της Εκκλησίας της Ελλάδας και της ορθόδοξης εκκλησίας είναι ο συνοδικός χαρακτήρας, η συλλογική λήψη αποφάσεων, ένας,, δηλαδή, δημοκρατικός τρόπος. Ως το 1940 και τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών συνέβαλαν στην εκλογή των εφημερίων, με κληρικολαϊκή διαδικασία και η εκλογή του επισκόπου επηρεαζόταν. Αυτό έχει πλέον πάψει».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ξυδάκης θα πρέπει η συμφωνία πολιτείας – εκκλησίας να γίνει εφαλτήριο για τη ριζική ανανέωση της τελευταίας. «Η Εκκλησία πρέπει να ανασυγκροτηθεί με συνοδικούς και δημοκρατικούς όρους, να είναι κοντά στην συνοδική της παράδοση που φτάνει στα βάθη των αιώνων και στην πρωτοχριστιανική εκκλησία. Ήταν ζωντανή ως και τον 20ο αιώνα αυτή η παράδοση. Πρέπει επίσης να βρίσκεται εντός του ιστορικού πλαισίου: ζούμε σε μία δημοκρατική ανοιχτή κοινωνία, όπου οι συλλογικές αποφάσεις και η διαφάνεια είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ένα «σύμφωνο συμβίωσης»της εκκλησίας με τις κοσμικές εξουσίες έχει γίνει και σε άλλες χώρες, πολλές. Αυτή είναι η υποχρέωση της πολιτείας. Από κει και πέρα μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας πρέπει να γίνει και μία πνευματική – πολιτική συζήτηση για αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό, επάνοδο στο συνοδικό, δημοκρατικό χαρακτήρα της συγκρότησής της. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της συμφωνίας. Όλοι μένουν στα οικονομικά στοιχεία επειδή μας διατρέχει ένα οικονομισμός λόγω της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης… Αλλά τέτοιες συμφωνίες έχουν μεγάλο ιστορικό και συμβολικό περιεχόμενο, προκαλούν αναδιατάξεις που θα φανούν με τον χρόνο» κατέληξε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:04 - 08 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.