ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας μεγαλώνει το «πακέτο ΔΕΘ»-Προσθέτει 150εκατ. και 10.000 προσλήψεις!

20:52 - 08 Νοε 2018 | Πολιτική
Ο Τσίπρας μεγαλώνει το «πακέτο ΔΕΘ»-Προσθέτει 150εκατ. και 10.000 προσλήψεις!
Μετά την πρωινή εμφάνισή του στη Βουλή, όπου... διαφήμισε την επιστροφή των αναδρομικών σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τις εξαγγελίες του το απόγευμα της Πέμπτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπό συζήτηση συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την οποία υπερασπίστηκε λέγοντας πως ανοίγει χώρο στο Δημόσιο για 10.000 προσλήψεις, οι οποίες "θα προκηρυχθούν άμεσα". Σημείωσε επίσης πως το "πακέτο παροχών" της ΔΕΘ μεγαλώνει από τα 750 εκατ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ.

"Με την έξοδο των 10.000 κληρικών από το Δημόσιο ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο", τόνισε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως οι σχετικές συζητήσεις με την Αρχιεπισκοπή είχαν αρχίσει πριν από έναν χρόνο.

Χορός προσλήψεων

«Κανένα ιστορικό βήμα δεν έχει καταγραφεί χωρίς αντιδράσεις. στην ιστορία θα καταγραφεί το βήμα προς τα μπρος. Η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις υπαλλήλων που θα προκηρυχθούν άμεσα το 2019 για να ξεκινήσουν το 2020», υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ερωτηθείς για το μισθολογικό κόστος και πως θα καλυφθεί από τη στιγμή που η Εκκλησία θα λαμβάνει 200 εκατ. το χρόνο, υποστήριξε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το δημοσιονομικό κόστος. «Φέρνουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, πάει καλά η οικονομία, στη ΔΕΘ είχα εξαγγείλει μέτρα 750 εκατ και τώρα πάμε στα 900 εκατ. Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που πονάει η ελληνική κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα πως εκτός των 10.000 προσλήψεων μέσω της συμφωνίας με την Εκκλησία, η κυβέρνηση θα προωθήσει ακόμα 8.500 προσλήψεις, καθώς θα υπάρξουν αντίστοιχες αποχωρήσεις. Σε αυτές ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε και "7,500 επιπρόσθετες προσλήψεις, τις οποίες έχουμε προαναγγείλει γιατί έχουμε βρει τους πόρους".

"Θα βρούμε τους πόρους για να κάνουμε προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία", πρόσθεσε.

Τσίπρας: Τα αναδρομικά το πρώτο μέτρο του "τέταρτου μνημονίου"

Της συνέντευξης στον Alpha είχε προηγηθεί η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στη συζήτηση επί της τροπολογίας για τα αναδρομικά σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Ο κ. Τσίπρας τόνισε σε πανηγυρικό τόνο πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι το πρώτο από μία σειρά μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση "προς αποκατάσταση αδικιών".

Μάλιστα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως θα φέρνει ένα - ένα τα μέτρα "για να τα ψηφίζουμε μαζί". Αυτό είναι το "τέταρτο μνημόνιο" που μας κατηγορούσατε ότι φέρνουμε, είπε "καρφώνοντας" τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση από τη μεριά της σχολίασε πως ο Πρωθυπουργός άνοιξε και επίσημα την προεκλογική περίοδο, "χρησιμοποιώντας" τη Βουλή για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Για να επιστρέψουμε στη συνέντευξη στον Alpha, o κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, αλλά και τις υπόλοιπες προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση:

«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση που καταθέσαμε η εκλογή Προέδρου από το λαό να είναι η ύστατη επιλογή. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία για να εκβιάσουμε τη συναίνεση», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος των αλλαγών στην προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μην πέφτουν κυβερνήσεις αν δεν βρίσκονται 180 βουλευτές. Μετά την επιλογή μας να ψηφίσουμε την απλή αναλογική, και να τη βάλουμε και στο Σύνταγμα. Οι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερα από 44%- 45%. Ξεχνάμε τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πάμε σε ένα σύστημα πιο πλουραλιστικό, με θεσμικά αντίμετρα. να μην πέφτει η κυβέρνηση με απλή πρόταση δυσπιστίας ή με την εκλογή προέδρου.

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Σε όσους υποστηρίζουν πως μοιράζει παροχές γιατί ετοιμάζει εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως δεν έχει τέτοιες σκέψεις. "Εδώ και 3 χρόνια έχουμε εκλογές για την αντιπολίτευση. Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουνε οι εκλογές", τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε επίσης πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:16 - 08 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.