ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερουλάνος: Να εμπνεύσουμε τη συμμετοχή όσων σήμερα έχουν παραιτηθεί

14:03 - 12 Νοε 2018 | Πολιτική
Γερουλάνος: Να εμπνεύσουμε τη συμμετοχή όσων σήμερα έχουν παραιτηθεί
Για την εκλογική μάχη στον δήμο της Αθήνας μίλησε ο υποψήφιος Δήμαρχος, Παύλος Γερουλάνος.

Ειδικότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά:

Κύριε Γερουλάνε, πώς μετά από απουσία έξι και πλέον ετών από την εκλογική ζωή, αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον Δήμο Αθηναίων;

Η πολιτική δεν περιορίζεται σε εκλεγμένες θέσεις, ούτε την βλέπω ως διαδικασία αναρρίχησης. Από την οικογένειά μου έμαθα να αντιμετωπίζω τα κοινά με διαφορετική νοοτροπία: ως συμμετοχή, ως προσπάθεια, να προσφέρεις, από όπου μπορείς, για να κάνεις τα πράγματα καλύτερα για τον τόπο σου.

Έτσι, μετά το Υπουργείο επέστρεψα στην επιχείρησή μου αλλά προσέφερα εθελοντικά χρόνο στην προώθηση του Μουσείου Μπενάκη στο εξωτερικό, έφτιαξα μια οργάνωση που βοηθά δημόσια σχολεία να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και μέσα από τον τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ γύρισα όλη την Ελλάδα για να καταγράψω τις αναξιοποίητες πηγές πλούτου της χώρας μας. Παράλληλα, κατέθεσα  στο δημόσιο διάλογο την άποψή μου για την ανάγκη αποσυγκέντρωσης της εξουσίας από το κεντρικό κράτος σε θεσμούς που λογοδοτούν σε εμάς τους πολίτες.

Πιστεύω λοιπόν ότι ο Δήμος των Αθηναίων είμαστε όλοι εμείς που επιλέξαμε αυτή την πόλη για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές της, εμείς ζούμε τα προβλήματά της και εμείς γνωρίζουμε και τις λύσεις. Όλοι εμείς έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να συμβάλλουμε για να την κάνουμε καλύτερη. Έτσι ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Για να εμπνεύσουμε τη συμμετοχή όσων σήμερα έχουν παραιτηθεί. Διότι θέλουμε να φτιάξουμε μαζί τον Δήμο των Αθηναίων, μια πόλη φιλική που βάζει όλους εμάς στο επίκεντρο της προσοχής της και σχεδιάζει με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες.

Τι προτίθεστε να κάνετε ως δήμαρχος που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να κάνω ό,τι χρειάζεται για να αντιστρέψουμε την αίσθηση εγκατάλειψης και να διώξουμε το φόβο που έχει φωλιάσει στις γειτονιές μας. Ο Δήμος να σταθεί στο πλευρό κάθε απελπισμένου συμπολίτη μας που βαρέθηκε να ακούει «αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Πως; Ξεκινώντας από τα μικρά.  Μια καμένη λάμπα πνίγει τη γειτονιά στο σκοτάδι. Εκεί μαζεύεται η ανομία. Γύρω από την ανομία ξεκινά η εγκατάλειψη, ο Αθηναίος παραιτείται και τελικά αφήνει τη γειτονιά του.  Καμιά φορά η λύση είναι τόσο απλή.  Αρκεί να φωτίσεις ένα δρόμο για να δεις μια γειτονιά να αλλάζει. Με την πρώτη αλλαγή, κάνεις τη γειτονιά συμμέτοχο στην προσπάθεια. Μόνο έτσι πιστεύω μπορούμε να πετύχουμε. Κάνοντας μικρές αλλαγές που θα κινητοποιήσουν τη γειτονιά και μαζί με τη γειτονιά να φτιάξουμε μια συμμαχία που θα κινητοποιήσει το κράτος για τα μεγάλα.

Μέχρι τώρα, έχουμε μόνο δύο βέβαιες υποψηφιότητες, τη δική σας και του κ. Μπακογιάννη. Κάποιοι ομιλούν για αναμέτρηση δύο μεγάλων αστικών «τζακιών». Συμμερίζεστε την επισήμανσή τους;

Μόνα κριτήρια σε αυτές τις εκλογές θα είναι ποιος γνωρίζει τα προβλήματα, ποιος έχει το καλύτερο πρόγραμμα και τους καλύτερους συνεργάτες και ποιος θα πείσει ότι κατεβαίνει στο Δήμο για εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ. Και όχι για να χρησιμοποιήσει το Δήμο για την προσωπική του αναρρίχηση. Στόχος της ομάδας μας είναι να φέρουμε στην Αθήνα μια νοοτροπία συνεργασίας Δήμου-δημότη που θα αναγκάζει και το κεντρικό κράτος να ανταποκρίνεται στις δικές μας προτεραιότητες και να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο χώρο που θα σέβεται τον άνθρωπο και θα απολαμβάνει το σεβασμό του.

Το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη στήριξή του σε κάποιο πρόσωπο για τον Δήμο. Εσείς και ο πολιτικός σας φορέας, το Κίνημα Αλλαγής, θα συζητούσατε μαζί του το ενδεχόμενο στήριξης της δικής σας υποψηφιότητας;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είμαι υποψήφιος σε μια εποχή που έχει παύσει να κυριαρχεί η έννοια του χρίσματος. Θυμάστε ότι μέχρι πρόσφατα  τα κόμματα έχριζαν υποψηφίους μέχρι και στην πιο μικρή Κοινότητα. Αυτό έχει τελειώσει και ελπίζω να  είναι ανεπιστρεπτί. Τώρα υπάρχει το θέμα της στήριξης και είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλους αλλά δεν θα μπούμε ποτέ σε διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι, όπως είδαμε να γίνεται στη Νέα Δημοκρατία με το  «πάρε εσύ το Δήμο, να πάρω εγώ την Περιφέρεια». Προσωπικά, επέλεξα να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου μόνος μου και θεωρώ τιμή μου κάθε στήριξη που θα έρθει στην πορεία. Πρώτη προτεραιότητα όμως είναι να κερδίσουμε την στήριξη των Αθηναίων και έπειτα τη στήριξη των κομμάτων και των διαφόρων συλλογικοτήτων της πόλης.

Επανειλημμένως έχετε μιλήσει για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ. Πως εξετάζετε το ενδεχόμενο των μετεκλογικών συνεργασιών του. Είτε με τη Ν.Δ., είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Επανειλημμένα έχω μιλήσει για την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος με θέσεις και πρόσωπα πριν δώσουμε έμφαση στην διεύρυνσή του. Μόνο έτσι θα συγκροτηθεί ένας πραγματικά προοδευτικός φορέας στη χώρα που θα ενώνει όλους τους Έλληνες και θα σέβεται κάθε Έλληνα δημιουργό. Όσον αφορά τις συνεργασίες είμαι από θέση υπέρ, είτε πρόκειται για την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε βέβαια και για την αυτοδιοίκηση. Με μια προϋπόθεση όμως: να γίνονται σε προγραμματική βάση και όχι για τις καρέκλες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.